Breadcrumb
2 mei | Saskia Hakkaart, docent maatschappijleer
Op donderdag 10 april trokken al onze vijfdeklassers erop uit voor een bijzondere Maatschappijleerdag. Leerlingen zijn heel Nederland doorgetrokken om iets bij te wonen wat in het klaslokaal niet mogelijk is.

Een groep bezocht het Gerechtshof in Amsterdam, met de bijbehorende rondleiding door meneer Van Dijk, die traditiegetrouw eindigde bij de bekende rotitent Kam Yin op de Warmoesstraat. Leerlingen volgden rechtbankzaken waarin sprake was van huiselijk geweld, maar ook een zaak tegen een tachtigjarige dame die de hasj-Queen werd genoemd.
Andere leerlingen vertrokken naar de PI in Heerhugowaard, de forensische kliniek in Rotterdam, Kamp Westerbork of Kamp Vught. Een bezoek aan het Holocaustmuseum in Amsterdam werd gecombineerd met een wandeling door de Joodse wijk en de groep die naar het Europees Parlement in Brussel afreisde kreeg een rondleiding van onze oud-leerling David Lodder, die werkzaam is als publieksvoorlichter en communicatieadviseur voor het Europese parlement (zie foto hierboven).
“Het is een dag waar je zoveel kan leren, door een keer uit je eigen bubbel te komen op zo’n bijzondere plek. Een plek waar je nooit zomaar komt. Een les die je op school nooit gaat krijgen!” - Goya, 5A
Het bezoek aan PI Heerhugowaard was enorm indrukwekkend doordat leerlingen dankzij Imam Uygun in gesprek konden met twee zwaargestrafte mannen. Door de openheid van de mannen veranderde de beeldvorming over gevangenis en langgestraften van oordeel in respect en mededogen.
Een groep bezocht het MuZIEum, waar leerlingen konden ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Daarna maakten zij een wandeling door de stad met een ex-dakloze van de stichting Vagebond. Citaat van Sophie: "Deze wandeling laat je echt zien hoe het leven zomaar om kan slaan”!
Noa over het bezoek aan de forensische kliniek in Rotterdam: “De cliënt was zo spontaan, vrolijk en vriendelijk, dat we ons afvroegen hoe het kan dat je daar dan zit. Het is moeilijk om je voor te stellen dat iemand zich kan verliezen door een stoornis”.
Dank leerlingen, dank ouders, dank begeleidende docenten. Zonder jullie is deze dag niet mogelijk!



De Joodse wijk, PI Heerhugowaard en Kamp Vught