Breadcrumb

6 mei | Sven Kruizinga en Gemma Steemers

Voor de meivakantie hebben de brugklassen op Socrates meegedaan aan 'Peace of Happiness: een creatief project dat vluchtelingenkinderen op Lesbos een hart onder de riem steekt. Het initiatief komt van Gemma Steemers.

“Soms, grijpt iets je zo aan dat je er iets mee moet doen, ook al weet je op dat moment nog niet precies wat. En dan, opeens, vallen alle puzzelstukjes bij elkaar….. en begin je gewoon.”

Zo begon mijn project voor vluchtelingenkinderen op Lesbos: “ Project ‘Peace’ of Happiness” precies een jaar geleden.

Mijn naam is Gemma Steemers. Ik werk als zelfstandig sociaal psycholoog (coach voor jongeren) en deeltijd als kunstenaar op de Haagweg in Leiden. Ik ben ook moeder van twee volwassen zoons, Nick en Sam, die met veel plezier op Socrates hebben gezeten.

Aanloop

Eind april 2018 ben ik in mijn vrije tijd begonnen met “Project Peace of Happiness”, een project dat tot doel had aandacht te vragen voor de vluchtelingenkinderen op Lesbos, Griekenland.

Gegrepen door de beelden in de media maar ook door mijn eerdere ervaringen als projectleider van Alleenstaande Minderjarige Jongeren bij Vluchtelingenwerk Leiden, wilde ik graag iets concreets gaan doen voor de weeskinderen en alleenstaande minderjarige jongeren in Camp Moria, Lesbos.

Mijn doel was om binnen een jaar daar naartoe te gaan en een structureel creatief project voor de kinderen op te zetten. Ik besloot daarom stapje voor stapje, door middel van creatieve openbare werken (o,a.  haakwerk op het hek van het fietspad langs de merenwijk) aandacht te vragen voor de situatie van de vluchtelingenkinderen. Daarmee toverde ik vaak, tot mijn vreugde, ook een glimlach op de fietsende voorbijganger.

Project

Inmiddels, een jaar later, door hard te werken en veel hulp van anderen, is het zeker en ga ik, onder de vleugels van Movement on the Ground (NGO), van eind april tot begin juni 2019, mijn project uitvoeren in Camp Moria. Doel van het programma is om de kinderen even weer kind te laten zijn door middel van allerlei vormen van expressie en creativiteit.

Via mijn crowdfundingsactie heb ik inmiddels 200 mooie A4 schetsboeken gekocht en nog meer kunstmaterialen, zodat de kinderen, naast creatieve lessen ook iets voor zichzelf hebben om in te schrijven, kleuren of plakken.

Als laatste bijzondere activiteit vóór mijn vertrek, ben ik langs alle brugklassers van Socrates geweest en hebben zij een mooie tekening en/of tekst gemaakt die in ieder schetsboek zal komen.

Tot nu is dit een spannende, bijzondere en mooie reis geweest, maar eind april gaat het echte werk beginnen.

Gemma Steemers

Jullie kunnen mijn reis volgen op:

www.facebook.com/projectpeaceofhappiness

www.instragram.com/projectpeaceofhappiness

Voor meer informatie over mijn project, ga naar:

Mochten jullie een steentje bij willen dragen, dan kun je doneren op: