Breadcrumb

Denkend aan het Stedelijk Gymnasium, is er één activiteit die bij iedere oud-leerling nog scherp in het geheugen ligt: de Romereis. Elk jaar is de Romereiskoorts de eerste schoolweken van het jaar voelbaar, bij vijfdeklassers én docenten. Deze negendaagse studiereis naar Rome en Florence is dan ook een unieke gebeurtenis. Sinds 2018 is er ook een Griekenlandreis.

Klassieke culturele reis

De studiereis naar Rome of Griekenland is deel van het programma van klas 5. Natuurlijk is dit een evenement met veel plezier en gezelligheid. Maar er moet ook worden gestudeerd. In klas 4 worden de leerlingen met de vakken kunstbeschouwing en de achtergronden bij Latijn en Grieks op de belangrijkste onderdelen van het programma voorbereid.

Rome en Florence

Elke Romereisdag bestaat uit een ochtend- en een middagprogramma. De excursies worden door de begeleiders, allen docenten van onze school, zelf geleid. Ook zij moeten dus in de boeken. Het programma bestaat uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de renaissance en de barok. Ook komen de iconografie en onderwerpen uit de Bijbel aan de orde.

We reizen met het vliegtuig. De vluchten en transfers worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met een Nederlandse touroperator. Logeren doen in het historische hart van Rome en Florence. Vrijwel alles is op loopafstand.

• Zie hier een fotoverslag van groep Athena 1, editie 2018
  • Zie hier een fotoverslag van groep Athena 2, editie 2018
Caravaggio in de Contarelli-kapel, San Luigi dei Francesi, Rome

Griekenland

Sinds 2018 is het ook mogelijk voor vijfdeklassers om mee te gaan met een Griekenlandreis. Deze reis concentreert zich niet rondom één of twee steden, maar is een klassieke rondreis langs prachtige cultuurhistorische plekken in Griekenland. De heen- en terugreis gaan per vliegtuig, en daartussen maken we gebruik van een luxe touringcar.

Niet alleen logistiek heeft deze klassieke reis een ander karakter dan de Romereis - er gaan ook minder leerlingen mee. Voor leerlingen die houden van kleinschaligheid en die zich aangesproken voelen door de klassiek-Griekse én Byzantijnse cultuur is dit alternatief voor de Romereis dus ideaal.

• Zie hier een fotoverslag van groep Athena editie 2018.

Meer informatie?

Voor nadere informatie en mededelingen over de Romereis 2019 en de Griekenlandreis 2019 verwijzen we naar itslearning (voor leerlingen) en naar de ouderpagina

Coördinator klassieke culturele reizen is Bert Steensma