Breadcrumb

Een team van vier decanen helpt de leerlingen bij het kiezen van een profiel, tussenjaar of vervolgopleiding. Ook kun je in de bovenbouw bij het decanaat terecht als je interesse hebt in buitenschoolse projecten die je kennis kunnen verbreden of verdiepen.

Pre-University Classes

Onze school heeft een samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden. Dat biedt kansen. Door bijvoorbeeld mee te doen aan Pre-University Classes kunnen geïnteresseerde en gemotiveerde leerlingen nog dieper ingaan op de stof en daadwerkelijk een duik nemen in de wetenschap. Voor de leerling van klas 5 en 6 bestaat de mogelijkheid om één module lang, van ongeveer acht middagen, een bepaald vak te volgen bij een faculteit naar keuze, bijvoorbeeld Sterrenkunde of Japans.
De aanmelding loopt via de decanen (zie par. 3.3 Schoolgids).

Pre-University College

Nog een stap verder dan de Pre-University Classes gaat het Pre-University College. De school kan vierdeklassers voordragen om mee te doen aan de - zware- selectie, als ze aan het einde van hun schooljaar gemiddeld een 8 op hun cijferlijst staan en daarnaast zowel getalenteerd als gemotiveerd zijn.
Als dat lukt, dan mogen de leerlingen deelnemen aan een programma van anderhalf jaar. De leerling gaat dan elke maandagmiddag naar de universiteit en wordt daar pre-student genoemd. Sinds de oprichting in 2004 hebben al vele Leidse gymnasiasten met veel plezier en succes deelgenomen aan dit prestigieuze project. De pre-mentor houdt een vinger aan de pols voor wat betreft de schoolresultaten.
De decanen zijn de contactpersonen en pre-mentoren. Bij hen kun je altijd terecht voor meer informatie.

Technolab: Leren over leven

In samenwerking met Technolab kunnen vijfdeklassers via het decanaat meedoen aan een aantal verdiepingsprojecten. Het aanbod verschilt ieder jaar een beetje. De afgelopen jaren hebben veel leerlingen met plezier meegedaan aan Neurologie, Oncologie, Hightech, Leidse Meesters en 1001 geheimen van de Arabische cultuur. Op de projectsite vind je het huidige aanbod.
De bijeenkomsten vinden plaats pop vijf vrijdagmiddagen. Je spreekt mensen die je normaal niet tegenkomt, je komt op plekken waar je normaal niet mag komen, en je mag dingen doen waar je normaal de kans niet voor krijgt! Uitgangspunt van Technolab is dat niet de theorie, maar de praktijk de boventoon voert.
Het is voor deze projecten niet nodig om gemiddeld een 8 te staan, maar een leerling moet wel aantonen dat hij in staat is enige lesuitval door het project goed te kunnen opvangen.

Junior TU Delft

De TU Delft biedt een speciaal project aan voor ambitieuze leerlingen uit klas 5 en 6 met interesse in techniek: Junior TU Delft. De leerlingen kunnen kiezen uit drie themablokken, die jaarlijks wisselen. De afgelopen jaren kwamen bijvoorbeeld Streaming Water, Innovative City Design, DiDe Chairs en Wiskundig Modelleren aanbod. Op vijf vrijdagen in januari en februari krijgen deelnemers interdisciplinair onderwijs: ontwerpen, onderzoeken, en technologische toepassingen staan centraal. Daarnaast kan meedoen aan Junior TU Delft ook een mooie aanvulling op of opstap naar het profielwerkstuk zijn. Bekijk het huidige aanbod op de website. Let op: aanmelden moet altijd aan het begin van het schooljaar, via de decanen.

De decanen

De decanen op Athena zijn Roos Danse en Henriette van der Tooren. Je vindt de decanenkamer tussen lokaal B12 en B13.
De decanen op Socrates zijn Kees van Beelen en Elise Bouman. Je vindt ze in kamer Delta, tussen lokaal 106 en 107.

Herken je decaan