nieuws_feb_2016
Wiskunde-Olympiade: de resultaten | 11-02-2016

Sectie wiskunde
Aan het eind van de 2e toetsweek was het weer tijd voor de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2016. Het duurt altijd even voor de resultaten bekend gemaakt kunnen worden, maar nu is het zo ver.
Eerst de scholenprijs.
De beste zes leerlingen, uit elk leerjaar van 3 t/m 5 een tweetal, telden in de score mee. De maximale score bedroeg 216 punten. De 36 punten waren verdeeld over 8 A-opgaven (2 pt) en vier wat moeilijker B-opgaven (5 pt). Voor het maken van de opgaven was 2 uur beschikbaar. Onze leerlingen kunnen heel tevreden zijn met het behaalde resultaat, de derde plaats mag er zijn!

ranglijst school plaats # deelnemers totaal score
 1  Stedelijk Gymnasium  Utrecht   46  212
 2  Lorentz Casimir  Eindhoven   70  207
 3  Stedelijk Gymnasium  Leiden  244  206
 4  Stedelijk Gymnasium  Nijmegen   39  197
 5  Christelijk Lyceum  Zeist   26  196
 6  Stedelijk Gymnasium  Schiedam   34  196

“Onze meiden” verdienen een extra pluim, want zij hebben de scholenprijs voor meisjes gewonnen. Deze komt tot stand door de resultaten van de beste twee vijfde klassers, de beste twee van klas vier en tot slot de beste twee derde klassers bij elkaar op te tellen.
Roos Bukman en Isa den Ouden (klas 5, beiden 36 ptn), Anouk Spierenburg en Eline Schoonhoven (klas 4, 32 en 31 ptn) en Anna Catharina Veer en Pepijne van Rooijen (klas 3, beiden 31 punten) waren met z’n zessen goed voor 197 punten.
In totaal hebben 34 leerlingen (9 leerlingen uit klas 3, 18 uit klas 4 en 7 uit klas 5) zich geplaatst voor de tweede ronde, die op 11 maart door de Rijks Universiteit Leiden wordt georganiseerd.

Hier nog twee hersenkrakers:
Een A-vraag: Vijf gehele getallen zijn rond een cirkel geschreven. Twee getallen die naast elkaar staan, zijn bij elkaar opgeteld nooit een drievoud (een drievoud is een getal dat deelbaar is door 3). Ook drie getallen naast elkaar zijn bij elkaar opgeteld nooit een drievoud. Hoeveel van de vijf getallen zijn zelf een drievoud?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 2 en 3 kunnen allebei

Een B-vraag:
Zeven personen worden verdacht van diefstal: Alex, een bruinharige man met blauwe ogen; Eva, een bruinharige vrouw met blauwe ogen; Boris, een blonde man met groene ogen; Felix, een bruinharige man met bruine ogen; Chris, een blonde man met bruine ogen; Gaby, een blonde vrouw met blauwe ogen; Denise, een blonde vrouw met bruine ogen; Detectives Helga, Ingrid en Julius weten dat één van de verdachten de dief is. Na wat speurwerk te hebben gedaan, delen ze de volgende informatie in een dialoog. Helga: “ik weet de oog- en haarkleur van de dief, maar ik weet niet wie het is.” Ingrid heeft Helga niet gehoord en zegt: “ik weet de haarkleur en het geslacht van de dief, maar weet niet wie het is.” Julius tenslotte zegt: “Eerst wist ik alleen het geslacht, maar na jullie uitspraken weet ik wie de dief is.” De detectives spreken de waarheid. Wie is de dief?

Oplossingen bij de sectie wiskunde te verkrijgen of bij de bollebozen die hebben meegedaan.