Nieuws_sep_2011
Vierde plaats op wiskundetoernooi | 26-09-2011

Heleen Otten (klas 6)
Afgelopen vrijdag vertrok er een groep zesdeklassers naar Nijmegen om daar mee te doen aan het internationale wiskundetoernooi aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze acht leerlingen vormden twee teams (team 1: Olga van Bokhorst, Sem Riemens, Juliette van der Does en Geerten van der Zalm; team 2: Niek Vasmel, Ymte Jan Broekhuizen, Jacco Schaft en Heleen Otten) en elk team had een docent erbij om de eerste ronde te begeleiden (meneer de Weerd en meneer van Beelen). Team 1 kwam ondanks een goede voorbereiding helaas niet verder dan de 86ste plaats van de honderd teams, maar team 2 had een betere dag waardoor ze op de vierde plaats eindigden.

De eerste ronde bestond uit een wiskunde-estafette waarbij de teams in een half uur zo veel mogelijk wiskundevraagstukken moesten oplossen. Ondanks de goede voorbereiding van team 1 liep het bij hen niet zo heel goed, waardoor ze 150 van de 500 punten scoorden. Team 2 startte wat beter en behaalden 320 punten waarmee ze op de vierde plaats belandden in de tussenstand.
De volgende ronde, die anderhalf uur duurde, ging over cryptografie, waar de deelnemers zich voor hadden ingelezen. Ymte Jan had na het lezen van het voorbereidend materiaal besloten de tip uit het boekje te volgen en een programma op zijn rekenmachine te programmeren om bepaalde sommen heel snel door de rekenmachine op te kunnen laten lossen. Dit maakte de tweede ronde voor team 2 een heel stuk makkelijker en zij haalden dan ook alle 500 punten binnen die er in deze ronde te verdienen waren, waardoor ze een eindscore van 820 punten haalden.
Helaas lukte het alle teams die na de eerste ronde boven hen stonden ook boven hen te blijven en werden ze vierde (waar ze zeker niet ontevreden mee hoefden te zijn). Hiermee hebben ze een lang weekend naar de Duitse stad Aken gewonnen. Daar gaan ze samen heen met het team wat derde geworden is en met de winnaars van de tegelijkertijd georganiseerde toernooien in België (Katholieke Universiteit Leuven) en Duitsland (Universiteit van Keulen). Team 1 liet het ook in de tweede ronde helaas een beetje afweten en haalden 50 punten, waarmee ze op een eindscore van 200 punten kwamen.
Al met al een geslaagde maar vooral ook heel gezellige dag.

Meer informatie over dit toernooi (o.a. opdrachten, antwoorden en uitslagen) is hier te vinden.