nieuws_mrt_2017
Uitslag scholierenverkiezingen 2017 | 16-03-2017

Bas Bouman (klas 5H)
Eén dag voor de spannendste dag van het parlementaire jaar 2017 werd de uitslag van de Landelijke Scholierenverkiezingen bekend gemaakt bij Prodemos in Den Haag. In bijzijn van enkele (toekomstige) Kamerleden, kinderen van basisscholen en leerlingen uit de vijfde klas van het Stedelijk Gymnasium werd, in het huis van de democratie van Prodemos, de uitslag bekend gemaakt.

Uiteraard deed het Stedelijk Gymnasium ook mee aan de Scholierverkiezingen, en met een opkomstpercentage van bijna 89 % (1764 leerlingen) hadden wij de volgende uitslag op school: GroenLinks werd met 505 stemmen (28,6%) de grootste partij. Daarna volgde D66 met 494 stemmen (27,9%), VVD met 221 stemmen (12,5 %), PvdD met 77 stemmen (4,3%). De PvdA eindigde als 5e partij met 68 stemmen (3,8 %). De PVV haalde op onze school 2.5 % (44 stemmen). Deze uitslag kwam overeen met de uitslag van de Landelijke Scholierenverkiezingen, waaraan in totaal 138160 leerlingen meededen. Ook daar werd GroenLinks de grootste partij, gevolgd door D66 op nummer twee en VVD op nummer drie. De volledige uitslag is hier te vinden.

Onze 5e klas leerlingen hebben in week 10 met veel enthousiasme campagne gevoerd. Op 14 maart vertrokken ruim 25 leerlingen om de scholierenuitslag bij te wonen. Gezamenlijk werd er in restaurant Olympus afgesloten met als gast dhr. Kumar van de CU (nummer 25) en met twee heren van de Burgerbeweging. Vandaag is de uitslag van de echte verkiezingen grotendeels al bekend. Volgens de scholieren had GroenLinks de grootste partij moeten worden, maar nu ligt de winst bij de VVD met (voorlopig) 33 zetels.