Nieuws_okt_2015
ToMUN Polen | 02-10-2015

Catelijne van Oijen en Frans Rotteveel Mansveld
Donderdag 24 september
Vandaag zijn we – een groep van 20 leerlingen uit klas 5 en 6 – vertrokken richting Polen. De stewardessen waren zeer onder de indruk toen Thijs hen vertelde over de issues die we te bespreken hadden bij ILO im Mikolaja Kopernika. De piloot wenste ons sterkte bij aankomst.
Nu zitten we vol positieve spanning in de tweede trein richting Torun. Over een uur ontmoeten we de Poolse gastgezinnen waar we gaan verblijven. We zijn erg benieuwd naar de Poolse cultuur en natuurlijk de interessante discussies die zullen gaan plaatsvinden. We hebben er veel zin in. (Lisa, Emma, Anna en Yasmin)
Vrijdag 25 september
Na de hartelijke ontvangst door de gastgezinnen kregen de volgende dag ook tijd om de mooie stad bij daglicht te zien. Zo gingen we bij de korte Historical Tour – gegeven door een leerling van de school – langs het huis waar Copernicus is geboren. We voelen ons erg welkom bij onze gastgezinnen en in de mooie middeleeuwse stad. We genieten. (Guus)
’s Middags krijgen de delegates eerst een workshop van Frans Rotteveel Mansveld over hoe je als delegate met een resolutie om kunt gaan in het debat. Ook onze zes Student Officers krijgen van hem een workshop over hoe zij het debat in goede banen kunnen leiden. Veel Poolse delegates doen voor de eerste keer aan een MUN mee. Met de ervaring die onze delegates hebben betekent dat dat ze veel vragen krijgen en in het begin veel kunnen speechen. Bij de openingsceremonie zijn de drie ambassadeurs van onze school die Polen, Angola en het Vaticaan vertegenwoordigen op het podium te vinden voor een korte speech. Goed gedaan: Thijs, Veerle en Anna!
Zaterdag 26 september

Na een dag lobbyen en alle nieuwe mensen in je committee leren kennen, was het nu tijd voor het echte werk. Een hele dag debatteren stond op het programma en om de delegates extra te motiveren werden de speeches beloond met Poolse snoepjes, ondanks dat het in Polen verboden is om ongezond eten op school te verkopen. Na een productieve en naar mijn mening onwijs leuke dag was het die avond tijd voor het ToMUN feest. Op het feest werden ook een aantal keren Nederlandse nummers gedraaid, die niet alleen door ons maar ook door de Polen gewaardeerd werden. Op een feest of niet; met Polen in Torun kun je zeker een mooie tijd verwachten. (Cristina)
Zondag 27 september
De volgende ochtend werden we om 10 uur op het ILO verwacht. Het debat kon weer beginnen. Tot 3 uur ’s middags is er met veel plezier gedebatteerd en werd er leuk afgesloten met je committee door onder andere “best delegate” te kiezen. Om 4 uur was het tijd voor de closing ceremony in de mooie aula van de school en dat betekende het einde van de allereerste Torun Model United Nations ooit. Ook de laatste avond hebben we met onze host en hun families leuke dingen gedaan en erg genoten. (Sterre)
Aan het einde van de conferentie bleek tijdens de General Assembly dat het inderdaad een productief weekend is geweest voor onze leerlingen. Maar liefs 3 van de 4 resoluties die werden besproken in deze grote vergadering kwam van onze delegates. We zijn dan ook heel trots op alle delegates en hun inzet tijdens ToMUN. Veel leerlingen hebben zichzelf uitgedaagd door bijvoorbeeld veel te speechen in de committees of door te speechen tijdens de opening en closing ceremonies. Wij, als begeleidende MUN-directors, hebben een mooie en leerzame reis gehad met deze enthousiaste groep leerlingen.