Nieuws_nov_2014
StolLe Austausch | 19-11-2014

Sofia d'Arcio
Een tijdje geleden gingen we met 16 leerlingen van Socrates en Athena met als begeleidend docenten Mw. Kähler van Athena en Mw. Verheijen van Socrates naar Stolberg, een stad vlakbij Aken, voor een uitwisseling.
We hebben van 29 oktober tot en met 2 november bij gastgezinnen daar gelogeerd, de omgeving bekeken, de geschiedenis van Aken bestudeerd en lessen gevolgd op het Ritzefeld Gymnasium in Stolberg, de school van onze uitwisselingsscholieren.
Na aankomst op woensdagavond maakte je kennis met je gastgezin en dan hup in de auto en mee naar huis. De volgende dag zag je de groep wel weer. Meteen alleen en Duits praten dus, wat voor de meesten wel goed uitpakte ondanks ongemakkelijke stiltes en zoeken naar woorden die je even niet meer wist.

De volgende ochtend begon om 8 uur de les op het Ritzefeld. Meteen waren de grote verschillen tussen de twee schoolsystemen en manieren van lesgeven te zien: de leerlingen mogen bijvoorbeeld voor de eerste bel en in de pauzes niet in de school zijn en ze hebben vanaf wat voor ons de derde is alleen nog maar 90 minuten-lessen! Ook in de rest van de dagen hebben we veel verschillen opgemerkt in bijvoorbeeld eten en vervoer.

De dagen daarna stonden vooral in het teken van Stolberg, Aken en de geschiedenis daarvan. We kregen rondleidingen door die steden en hun kerken en burchten, en we moesten over dit alles een presentatie maken die we zaterdag voor de burgemeester (!) in het Duits (!!) moesten houden.
Tussendoor was er natuurlijk nog wel tijd om dingen te ondernemen met je gastgezin en voor een groot Halloweenfeest op donderdag.

Na ons drukke programma was het zondag weer tijd om naar huis te gaan. HUILEN (nou ja, in de meeste gevallen niet letterlijk, maar wel jammer)! Terug in Nederland moest iedereen weer een beetje te wennen aan zijn normale gezin en leven.
Na deze superleuke dagen zijn we het allemaal over één ding eens:
We hebben heel veel zin in het bezoek van onze Duitse uitwisselingsscholieren in april!!!