nieuws_dec_2016
Stedelijk wint Wiskunde Olympiade Scholenprijs voor Meisjes | 01-12-2016

Kees van Beelen, Nineke Compier
Op dinsdag 29 november is op het Mathematisch Instituut in Leiden tijdens een feestelijke lunch de scholenprijs meisjes van de Wiskunde Olympiade 2016 uitgereikt aan Roos Bukman, Isa den Ouden, Anouck Spierenburg, Eline Schoonhoven, Pepijne van Rooijen en Anna-Catharina Veer.
Zij hadden bij de Wiskunde Olympiade in januari van dit jaar 197 van de 216 te behalen punten bij elkaar gesprokkeld, een extreem hoog aantal. Dit puntenaantal is tot stand gekomen door van klas 3, klas 4 en klas 5 de scores van de twee best presterende meisjes op te tellen.
In een korte toespraak van hoogleraar wiskunde Dr. R. van Luijk (oud-leerling) werd duidelijk dat de scholenprijs voor meisjes een paar jaar geleden is ingesteld om meer meisjes aan de Wiskunde Olympiade te laten meedoen. Hetgeen voor onze school helemaal niet nodig is: er doen al veel meisjes mee en ze scoren ook nog gemiddeld beter dan de jongens. Verder had hij uitgezocht hoe hoog deze zes meiden waren gekomen in de gewone rangorde als de score zou worden bepaald door de som van de scores van de 2 beste derdeklassers, 2 vierdeklassers en 2 vijfdeklassers (gemengd dus). En wat bleek: ze zouden dan 3e van Nederland zijn geweest!
Bij de gezellige en lekkere lunch werden allerlei wetenswaardigheden over en weer uitgewisseld. Hierna werd de bokaal aan Roos, Ida, Anouck en Anna Catherina uitgereikt. Eline en Pepijne waren helaas verhinderd. Deze bokaal, een wiskundig houten kunstvariant van de band van Möbius, staat nu voor een half jaar op de locatie Socrates en is daarna voor zes maanden in Athena te bewonderen.