Nieuws_feb_2010
Stedelijk 3 stunt tegen Groningse favoriet | 25-02-2010

Frank Zeven
Het jongste schaakteam van het Stedelijk Gymnasium, met twee brugklassers en vier tweedeklassers achter de borden en docent F. Zeven als begeleider, heeft op dinsdag 9 februari voor een enorme stunt gezorgd. De huizenhoge favoriet voor de titel, het Praedinius Gymnasium uit Groningen, is al vele jaren achter elkaar kampioen schaken voor zelfstandige gymnasia en leek ook dit jaar onbedreigd op de titel af te stevenen. Met in hun team vele kampioenen (bijv. Milan Mostertman en Evie Warmelink) en een gemiddelde ELO-rating van ongeveer 1900 dacht het Praedinius zeker te zijn van een zege in deze voorronde.Zo zeker waren de Groningers, dat ze zelfs één beginnend schaker hadden meegenomen. Dat leek niet uit te maken: drie van de vier partijen eindigden in een 6-0 overwinning voor Groningen.

Maar het Praedinius beet zijn tanden stuk op de jonkies uit Leiden. Maarten van Harten, Wessel Braggaar, Alexander Polak, Jip Damen, Daan Borkent en Jeroen Nouwens (gemiddelde rating nog geen 1600) wisten knap de overmoedige Groningers op 3-3 te houden. Omdat de Leidenaren net als het Praedinius met 6-0 wonnen van het Cygnus 2 uit Amsterdam, van het Coornhert Gymnasium (2) en van het 4e Gymnasium Amsterdam, moest het reglement erbij worden gehaald.
Volgens de reglementen worden de onderste borden weggestreept en dus schakelde het derde team van het Stedelijk Gym uit Leiden het eerste team van de Groningse tegenstander al in de voorronde uit.

In de halve finale komt het derde team van het Stedelijk daar de twee oudere Leidse teams tegen, en waarschijnlijk het sterke team uit Velsen: Gymnasium Felisenum.
De jonkies vechten verder!