Nieuws_apr_2015
SiS in Münster | 24-04-2015

SiS-leerlingen
Dit jaar voor de derde keer gingen leerlingen voor het internationaliseringsproject Science in Space naar Münster in Duitsland om net zoals in Leiden onderzoek te doen en te luisteren naar colleges over 'the universe'. Na een treinreis met een stop in Enschede werden we ontvangen door onze uitwisselleerlingen uit Münster. Onze bagage werd meegenomen en wijzelf gingen de stad verkennen.

Münster is een schone stad met veel groen. De gebouwen zijn heel indrukwekkend en de geschiedenis eraan is interessant verbonden aan Leiden, iets waar de gastfamilies enthousiast over konden vertellen. Münster is de "fietsstad". Bij Duitsland denk je niet zo gauw aan fietsen, maar werkelijk overal fietsten hier mensen. Gelukkig waren de straten ruim genoeg om iedereen door te laten. Er was ook een soort pad waar alleen fietsers waren toegestaan, de promenade. Deze loopt om de hele stad heen waar je op en af kan gaan. De St. Lamberti is een oude kathedraal midden in het centrum van de stad, herkenbaar aan de 3 kooien aan de voorzijde. In deze kooien zaten vroeger leiders van een hele groep protestanten uit Nederland. De toren is niet toegankelijk voor publiek, maar met veel geluk (en dat had Jelle) kun je hem beklimmen via een smalle trap. Je komt dan langs de drie kooien waar onder andere ook Jan van Leiden in heeft gezeten, ook kun je de klokken zien. In de toren woont een vrouw. Zij speelt nog steeds elke dag om 12 uur 's avonds op een speciaal instrument, deze schijnt heel Münster te kunnen horen. Natuurlijk heb je boven aan de toren ook nog eens een prachtig uitzicht!

Na een lange dag wandelen en nogal moe van de reis, gingen we lekker uit eten in een typisch Duits restaurant om schnitzel en soortgelijk voedsel te nuttigen. Na het eten mochten we naar huis en ontvingen onze gastgezinnen ons hartelijk. De volgende ochtend moesten we vroeg opstaan, 8 uur, en gingen we op weg naar het Paulinum Gymnasium. In het physics lokaal keken we filmpjes, berekenden we hoeken en afstanden naar planeten en hadden het gezellig met elkaar. Na een paar uur werken aan onze kennis over afstanden naar sterren hadden we drie uurtjes vrije tijd.

We hadden geluk dat er in Münster nu de 'Send' was. Onze 3 oktober is daar drie keer in het jaar dus wij konden genieten van lekker eten en attracties. Het was heel erg mooi weer wat de sfeer alleen maar beter maakte. Nadat we de eerste avond met zijn allen uit eten waren gegaan, gingen we maandagavond met de hele groep barbecueën op het schoolplein van het Duitse Gymnasium Paulinum. Iedereen nam zijn eigen eten mee en we konden met zijn dertigen aan de grote picknicktafel zitten. Daarna hebben we met een telescoop Jupiter en Venus bewonderd en de jongens konden voetballen op het voetbalveld. Omdat er iets minder lichtvervuiling was dan in Nederland konden we ook heel goed een aantal sterrenbeelden zien, zoals de Grote Beer. Er was muziek en door het mooie weer konden we de hele avond zonder jas buiten zitten. Na een leuke avond verzamelden we dinsdagochtend op de universiteit.

We kregen uitleg over 'particle physics'. Hierna mochten we zelf experimenteren. Bij het experiment werd gebruikt gemaakt van droog ijs wat erg spectaculair was. Er werd ook gebruik gemaakt van een radioactieve kern om de particles goed zichtbaar te maken. Tijdens lunchtijd mochten we de eetzaal van de uni, de Mensa, bezoeken; waar ze erg lekker en ook heel goedkoop eten verkochten. Daarna kregen we een demonstratie voor het maken van een eigen meteoriet van droog ijs, water, aarde en organisch materiaal (sojasaus). Later werd er nog een kleine quiz gehouden, om zeker te zijn dat niemand in slaap was gevallen, en verlieten we de universiteit. In de middag gingen we zeilen. Dit was zeker geen straf met 21 graden... We gingen zeilen, met z'n vieren op een boot. Iedereen vond het heel leuk, behalve José. Soms was er een beetje weinig wind, maar toch genoeg voor het zeilen. We zeilden op de Aasee, een meer midden in de stad. Het water was niet zo schoon, dus we probeerden allemaal heel hard om niet in het water te vallen. Niet dat die kans groot was met die ontzettend harde wind die er was. De laatste dag hielden we onze presentaties en maakten we een quiz. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan!