Nieuws_mrt_2010
Science in Space 29/2 – 3/3 | 11-03-2016

Leonie, Friso, Niels, Yasmine en Fleur
We vertrokken maandagochtend om 8:35 uur van het station in Leiden. Toen we de lokale specialiteit bratwurst hadden geproefd in Gronau (!) konden we door naar Münster. Eerst lieten we onze bagage achter bij Johannes R. (één van de Duitse leerlingen) en gingen we de stad verkennen. Na alle kerken en dönerzaken gezien te hebben, kregen we om 18:00 schnitzel in restaurant Stuhlmacher. Daarna gingen we naar onze Duitsers en werden we warm onthaald door hun familie.

Dinsdagochtend om 8:00 uur gingen we op school een film kijken over de kosmische kalender, berekeningen doen over de afstanden van de sterren tot de aarde en ‘s middags hebben we proefjes gedaan over infrarood licht. In de middag heeft iedereen iets voor zichzelf gedaan. ‘s Avonds gingen we in de kantine van de school eten, met een barbecue onder een afdakje, omdat het nog steeds aan het regenen was. Ondertussen zat Johannes R. in een strijd om de muziek met Patti, want hij wilde seventiesmuziek opzetten, en Patti modernere dancemuziek.

Woensdagochtend gingen we naar de universiteit van Münster. Daar volgden we een lezing over deeltjesfysica en hebben we een proef uitgevoerd met droogijs, ‘the cloud chamber’. In dit experiment kon je de bewegingen van de verschillende deeltjes waarnemen. We hebben geluncht bij de Mensa van de universiteit, waar we duur goedkoop eten gingen eten. In de middag hebben we het planetarium bezocht. Wat overigens zeer interessant was als je niet aan het slapen was. In de avond is iedereen bij zijn gastgezin gebleven.

Donderdagochtend moesten we om 7:50 op school zijn en hebben we één les met onze Duitsers gevolgd. Na de lessen politics, wiskunde en muziek gingen we naar het lokaal waar we dinsdag ook hebben gezeten. Alle bagage deze keer achterin het lokaal en daar hebben we de presentaties van de proefjes gemaakt en gepresenteerd. Nadat we klaar waren met de presentaties hadden we als afsluiting een quiz met vragen over de tijd in Leiden en Münster. Daarna mochten we weg, de stad in op voorwaarde dat we om 14:55 op het station zouden zijn mét onze bagage. Sommige Duitse leerlingen hadden die middag een toets, dus van hen hebben we eerder al afscheid genomen. Onze trein vertrok om 15:08. De terugreis ging een stuk voorspoediger dan de heenreis. Uiteindelijk waren we om 19:25 weer op Leiden Centraal. We hebben heel veel plezier gehad in Duitsland en was het erg gezellig.

Nog een paar leuke feitjes en vreemde dingen:

- De WC’s van de school waren buiten. Als je naar de wc wilde, trok je eerst je jas aan en was je vervolgens 10 min onderweg.

- Frozen yogurt is geweldig!

- Mevrouw Van der Voort was dinsdag jarig en ze heeft stroopwafels getrakteerd.

- Münster wordt de fietsstad van Europa genoemd, maar het is wel veel gevaarlijker dan in Leiden.

- De opstelling van de tafel in de lokalen is aan de docent. In de meeste lokalen staat het in de vorm van een ‘U’ met een paar tafels ertussen.

- Het is op de school in Duitsland niet erg om te laat te komen!?!

- Je mag in de hele school je mobiel niet gebruiken. Als je wilt bellen moet je dus naar buiten (fijn in de winter).

- Heel veel mensen zijn in slaap gevallen in het planetarium.

- De scholen beginnen gewoon om 7:50, echt ontzettend vroeg!

- Het schoolgebouw is even groot als Athena en Socrates samen, maar het heeft evenveel leerlingen als alleen Socrates! (Ze hebben een natuurkundegang en een lerarenverdieping en andere dingen die wij niet hebben vanwege ruimtegebrek.)

- Het brood in Duitsland is heel vreemd en een soort massief blok. Eén Duitse boterham voedt evenveel als 5(!) Nederlandse boterhammen.