Nieuws_nov_2015
"Science in Space" 15 - 18 november | 23-11-2015

Thijs Houbiers
Het was stormachtig weer toen we de leerlingen uit Münster van het station haalden. Ze kwamen naar Leiden vanwege het SiS (Science in Space) project. We maakten nader kennis in het pannenkoekenrestaurant, waarna we een speurtocht door de stad maakten. ’s Maandags verdiepten we ons in groepjes in de sterrenkunde, zoals spectra en de wetten van Kepler. Tijdens de gymles konden we onze hoofden weer wat leeg maken. ’s Avonds aten we op school en keken we de film ‘Apollo 13’ over de mislukte maanmissie uit 1970 (‘’Houston, we have a problem’’). Op dinsdag werden we ontvangen door de Universiteit Leiden. In het Huygens-gebouw leerden we hoe we de omvang van een planeet konden berekenen. Ook volgden we een aantal interessante lezingen en maakten we een rondje door het lab. ’s Avonds was het weer tijd voor ontspanning en maten we onze krachten tijdens een bowlingwedstrijd. We verheugden ons al op de wedstrijd Duitsland-Nederland, maar helaas ging die niet door. Op woensdag hielden we presentaties over verschillende sterrenkundige onderwerpen. Daarna was het alweer tijd om afscheid te nemen van onze Duitse gasten. We kijken uit naar ons bezoek aan Münster in maart.