Nieuws_jun_2013
Scholierenbijeenkomst Openbaar Ministerie | 09-07-2013

Saskia Hakkaart
Afgelopen woensdag 3 juli, de eerste dag na de toetsweek, bracht een aantal vijfdeklassers een bezoek aan het Openbaar Ministerie. In het kader van de lessen maatschappijleer over criminaliteit en rechtsstaat kregen de leerlingen de mogelijkheid om een jongerenpanel bij te wonen over straatroof. Zo'n dertig middelbare scholieren uit Zoetermeer, Den Haag en Leiden mochten woensdag hun mening geven over de straffen die het Openbaar Ministerie eist tegen straatrovers. De resultaten worden gebruikt om te bepalen of de straffen die het OM eist voor het stelen van een mobieltje of een tas nog wel passend zijn.
Het OM vindt de mening van de leerlingen belangrijk, omdat veel slachtoffers en daders van straatroof relatief jong zijn. 'Het is deze leeftijdsgroep die veel met straatroven te maken heeft', zegt persofficier Wouter Bos.
'We willen ze bij de strafbepaling betrekken, omdat we willen luisteren naar de maatschappij. Het Openbaar Ministerie zit niet in een ivoren toren, maar is benieuwd naar wat de mensen op straat van bepaalde misstanden vinden.'
In de middag brachten de leerlingen een bezoek aan zaak over straatroof.
Alle leerlingen waren bijzonder onder de indruk van het gedegen programma van het OM en vonden dit bezoek bijzonder leerzaam. Hier staat een filmpje van TV West.