Nieuws_sep_2013
Rouw siert Electra | 14-09-2013

Anne Reichart (mentor klas 5)
Om onze vijfde klas mentorleerlingen een goede, gezamenlijke start van het schooljaar te geven waren er deze week op Socrates docenten van de Toneelgroep Amsterdam uitgenodigd om per mentorklas een workshop te geven ter voorbereiding op de voorstelling Rouw Siert Electra. Een mooie overgang van de Grote Dionysia en Shakespeariaans drama in klas vier naar literaire tragedies in klas vijf. Het stuk is een aangrijpend familiedrama – Aischylos liet in Oresteia, de oorspronkelijke tragedie, nog de goden de handelingen van de hoofdpersonen bepalen, in de bewerking van de nobelprijs winnaar Eugene O´Neill hebben de goden plaatsgemaakt voor onbewuste krachten die de onderlinge familierelaties verzieken en het gaat er zeer heftig aan toe!
Stof tot nadenken was er tijdens de workshop al genoeg; in hoeverre tonen je beslissingen je eigen wil – handel je zelfstandig of worden je acties bepaald onder invloed van je ouders? `s Avonds zijn we nog met een groep leerlingen het stuk in Amsterdam gaan bekijken; drie uur lang heftig toneel zal even verwerkt moeten worden! Misschien zullen dan sommigen het stuk nog eens nalezen (en op hun lijst zetten), maar licht vergeten zal niemand het.

"De workshop m.b.t. Rouw Siert Electra was heel leuk, vooral omdat sommigen van ons 's avonds het toneelstuk zouden gaan zien. Tijdens de workshop moesten we o.a. het einde van het toneelstuk voorspellen. Het toneelstuk zelf was heel goed en ondanks dat het 3 uur duurde, vloog de tijd voorbij! Maar ja, wat verwacht je ook van een toneelstuk met steengoede acteurs zoals Halina Reijn en Hans Kesting?"
Nienke Vermeer, klas 5