Nieuws_jun_2012
Romereis voor ouders | 21-06-2012

Jaap Toorenaar
Onze school biedt voor de vijfdeklassers elk jaar een reis naar Rome en Florence aan: voor bijna alle leerlingen het absolute hoogtepunt van hun middelbare schooltijd. Elk jaar worden de ouders van de leerlingen daarover in voorlichtingsbijeenkomst ingelicht. In september 1994 liet een ouder zich na zo’n avond ontvallen dat we zoiets ook eens voor ouders zouden moeten organiseren. Kort en goed: In de zomer van 1996 vertrok een bus vol ouders naar Rome en Florence met twee docenten als gids. Deze culturele reis werd een geweldig succes vanwege de sfeer in de groep gekoppeld aan het culturele programma. Daarna vond deze reis met een tussenpose van 2 of 3 jaar nog vier keer plaats. De laatste keer was in 2010. Het wordt dus weer tijd voor een nieuwe RomeReis voor Ouders!

De zesde RomeReis voor ouders
Van 22 tot en met 31 augustus 2013 vindt opnieuw de RomeReis voor Ouders plaats. Het is voor de zesde keer. De vorige edities waren een groot succes. Op de website van onze school vindt u daarover mee informatie. Petra Sleeboom en Geard Wuisman zijn net als de vorige keer de organisatoren. De inhoudelijke begeleiders zijn: Mirjam Jansen, oud-docent, Jaap Toorenaar, docent en nog een derde (ex)docent met veel ervaring.

De Romereis voor Ouders 2013: de RRvO 2013
De invulling is vergelijkbaar met die van een Romereis voor klas 5, alleen kiezen we voor een hotel in plaats van het charmante maar wel een beetje primitieve klooster waar de kinderen verblijven. We leiden u langs de culturele hoogtepunten uit de Romeinse oudheid, het vroege christendom, de renaissance en de barok. Voorafgaand aan de reis worden er op school enkele avonden gehouden waarop we niet alleen elkaar leren kennen, maar ook op luchtige wijze inleidingen in de genoemde fasen van de kunstgeschiedenis geven.

De deelnemers
De doelgroep zijn de ouders van leerlingen van het Stedelijk. In de praktijk blijken ook ouders van ex-leerlingen of andere familieleden belangstelling te hebben. Dit is bespreekbaar, maar bij te veel aanmeldingen krijgen de “actuele” ouders voorrang. Wij gaan uit van maximaal 50 deelnemers.

De reis
De reis voert ons eerst naar Florence waar we drie dagen verblijven (2 overnachtingen). Aansluitend gaan we naar Rome (5 overnachtingen). In het verleden is gekozen voor reizen per bus. Gezellig, maar tijdrovend en op de terugweg vermoeiend vanwege het doorrijden in de nacht. Dat gaan we in 2013 anders doen. Of  wij vliegen van Amsterdam naar Florence, treinen naar Rome en vliegen terug naar Amsterdam. Of we nachttreinen van Leiden via München naar Florence om van daaruit door te treinen naar Rome. Met de nachttrein gaat het tot slot weer terug naar Leiden. Door in zespersoons couchetttes te kunnen slapen, blijft iedereen uitgerust. De keuze is nog niet gemaakt.

De opzet

De dagindeling zal zijn opgenomen in een boekje met het excursieprogramma. De basis is een ochtend- en een middagprogramma. Vier dagdelen zijn vrij. Vrij om te bv. Te winkelen of een activiteit naar eigen keuze te doen. Maar ook vrij om deel te nemen aan een keuze excursie onder leiding van een van de begeleiders. De avonden kunnen naar eigen inzicht worden ingevuld. Vaak gaan groepjes gezamenlijk eten en/of wat drinken. Mooie gelegenheden om alledaagse en verheven ervaringen en inzichten te delen.

De kosten
De kosten worden geraamd op circa 1250 euro per persoon. Daarin zijn inbegrepen:
- het vervoer Leiden – Florence – Rome – Leiden.
- de transfers in Florence en Rome van en naar de hotels
- de overnachtingen op basis van logies en ontbijt
- de entrée’s tot de musea
- de Romacard. Dat is een kaart waarmee drie dagen in Rome vrij gereisd kan worden
- het vrij houden van de excursieleiders en de organisatie

Voor eigen rekening komen derhalve naast de persoonlijke uitgaven de lunches, en de diners.

De aanmelding
Aanmelding geschiedt door invullen en ondertekenen van een aanmeldingsformulier. Dat kan worden ingevuld tijdens een informatiebijeenkomst of na ontvangst daarvan per email. Het formulier kan worden gevraagd door een verzoek aan rrvo2013@gmail.com te zenden. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd.

De nieuwsbrief
De deelnemers worden via Nieuwsbrieven en op de 3 informatieavonden van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden.

De kennismakingsbijeenkomst
Ongeveer een maand voor de reis wordt er een kennismakingsavond voor de deelnemers georganiseerd. Dit is een gezellige avond die zich bovendien goed lenen voor het maken van foto’s voor de ‘smoelenpagina’s’ die in het programmaboekje worden opgenomen.