Nieuws_feb_2012
Politiek TekenTalent 2011: Maaike Sangster! | 02-03-2012

Saskia Hakkaart
Cartoonwedstrijd als PO maatschappijleer!
In module 1 kregen alle leerlingen uit klas 5 voor het vak maatschappijleer de opdracht een politieke cartoon te maken. Behalve het feit dat leerlingen hier een po-cijfer mee konden behalen was het ook onderdeel van een grote cartoonwedstrijd in samenwerking met het Persmuseum te Amsterdam. Zowel de jury als ikzelf waren bijzonder onder de indruk van de ingezonden cartoons. Uiteindelijk zijn er 75 genomineerden naar Amsterdam gestuurd. Maaike Sangster werd uitgeroepen tot Politiek Teken Talent met haar tekening "Occupy 14". Helen Zwaan met haar cartoon over het islamitisch slachten en Steven de Ridder met zijn cartoon over het uiteenvallen van Europa door de euro kregen een eervolle vermelding. Alle drie de cartoons zijn te bewonderen in het Persmuseum, zij hangen tussen de cartoons die deel uitmaken van de expositie Politiek in Prent. De leerlingen van de acht klassen kozen per klas de vier beste cartoons. De 32 cartoons hangen verspreid over Socrates en Athena. Van die 32 cartoons werd op 16 februari door drie bekende cartoonisten de volgende winnaars bekend gemaakt. Op nummer 1 de cartoon van Eline Adema; "Bommetje" van een Bin Laden die zijn laatste bommetje maakt in de zee! Helen Zwaan die ook in Amsterdam een eervolle vermelding kreeg met haar cartoon of het islamitisch slachten en Thomas Kjelt met zijn cartoon "Depressie" van een lachende Mark Rutte. Kijk ook hier

Politiek TekenTalent 2011 is gewonnen door Maaike Sangster!
Persmuseum, 17 februari 2012
Maaike Sangster, leerling van het Stedelijk Gymnasium Leiden, is de winnares van Politiek TekenTalent 2011 met haar tekening: ‘Occupy 14’. De winnende cartoon is mooi, slim en grappig, en communiceert zijn satirische boodschap in een oogwenk. Deze bewonderenswaardige cartoonist zette het tentje van de nummer 14 bovenop de middenstip, zodat er voorlopig niet meer gevoetbald kan worden. Zo luidt het juryrapport, welke werd voorgelezen door striprecensent Joost Pollman. Aan hem viel ook de eer de ‘Politiek TekenTalent 2011-beker’ te mogen uitreiken aan winnares Maaike.

Eervolle vermeldingen
Het niveau van de tekeningen was verrassend hoog. Zo hoog zelfs, dat er naast een winnaar, twee eervolle vermeldingen uitgekozen zijn. Een eervolle vermelding in de categorie: ‘humor’ en een eervolle vermelding voor een tekening die goed scoorde in de categorie: ‘politieke inhoud’. De jury, bestaande uit Joost Pollman (striprecensent de Volkskrant), Hajo de Reijger (cartoonist NRC.next), Niels Beugeling (hoofd collecties en presentatie Persmuseum) en Angelie Sens (directeur Persmuseum), heeft de werken onder andere getoetst op de nieuwswaardigheid van de gekozen actualiteit, de kwaliteit van de uitwerking, of er humor in verwerkt was en of de cartoon de boodschap duidelijk overbrengt.

Politiek TekenTalent 2011
De tekenwedstrijd is in het leven geroepen om de creativiteit en het politiek bewustzijn onder jongeren uit het voortgezet onderwijs te stimuleren. De deelnemende leerlingen kozen een actualiteit in 2011 en maakten daarvoor grappige en spitsvondige cartoons. Naast de beker, een prijzenpakket en de prestigieuze titel wordt Maaike Sangster’s prent in de expositie Politiek in Prent 2011 tentoongesteld. Ook de eervolle vermeldingen zijn in de tentoonstelling te bewonderen, tot en met 25 maart 2012.