nieuws_mrt_2016
Naar Jeroen Bosch | 08-04-2016

Nina Prillwitz
Afgelopen dinsdagmorgen, om kwart over zeven, stonden de leerlingen van de geschiedenis en beeldende vorming clusters (soms nog half in slaap) al klaar om naar Den Bosch te gaan. Na een busreis van bijna twee uur, waarin iedereen pas echt wakker werd, kwamen we aan bij het Noord-Brabantsmuseum. Hier waren we om de super populaire en uitverkochte Jeroen Bosch tentoonstelling te bezoeken.
De dag van tevoren hadden we al kennis gemaakt met een aantal schilderijen van Jeroen Bosch, die ook in het museum te zien zouden zijn. Het was heel leuk dat we tijdens de rondleiding sommige kunstwerken herkenden. Ook hadden we een aantal symbolen en kenmerken van de kunst van Jeroen Bosch bestudeerd en het bijzonder om die kennis dan ook in het echt toe te kunnen passen.

Na de rondleiding in het museum hadden we ongeveer twee uur vrije tijd om rond te lopen, te lunchen en om foto’s te maken voor een foto-opdracht.
Die vrije tijd werd goed benut door zowel de leraren als leerlingen: door het eten van Bossche Bollen natuurlijk!

Om 13:00 brachten we een bezoekje aan de Sint-Janskathedraal. Veel glas in lood, beelden en fresco’s: ons al bekend van Rome, en juist daarom hartstikke leuk. Ook werd er nog een bijzonder feitje verteld: tijdens de restauratie van de kerk wilden de kunstenaars iets uit de 21e eeuw aan de kerk toevoegen. Ze hebben toen één van de engelenbeelden aan de buitenkant van de kathedraal een telefoon in zijn hand gegeven. Je kan zelfs een echt nummer bellen dat hieraan verbonden is!

Als laatste activiteit van de dag stond nog een rondvaart op de Dieze gepland. In ongeveer 45 minuten hebben we toen onder en door de stad gevaren. We voeren onder het stadshuis, onder een kerk en we zagen verschillende overblijfselen van de grachten/riolen vroeger. Een hele bijzondere ervaring.
Al met al een leerzame, maar vooral ontzettend gezellige dag in Den Bosch, vol met schilderijen van Jeroen Bosch en Bossche Bollen!