Nieuws_okt_2013
Mooi resultaat bij wiskundetoernooi aan de RU Nijmegen | 15-10-2013

Kees van Beelen
Op vrijdag 11 oktober deden 3 teams van het Stedelijk, twee van Socrates en één van Athena, mee aan het wiskundetoernooi aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen.
De eerste ronde was een 60-minuten durende estafette. Hierbij moesten de leerlingen van een team steeds een wiskundig vraagstuk met elkaar proberen op te lossen. Als het antwoord goed was, kregen ze afhankelijk van de moeilijkheidsgraad 20 of 30 punten. Daarna kwam een volgend vraagstuk. Het gebruik van de GR e.d. was niet toegestaan. Voorbeelden van de vraagstukken zijn:
• Als we 2009 delen door een zeker positief geheel getal van één cijfer, krijgen we rest 5. Welke rest krijgen we als we 2013 door dat getal delen?
• De Vrij rijdt naar zijn vakantiebestemming, Als hij 10km/u harder zou rijden, zou hij 30 minuten eerder aankomen. Als hij 10km/u langzamer zou rijden, zou hij 36 minuten later arriveren. Hoeveel km is de reis lang?

De 3 teams scoorden bij deze estafette goed tot erg goed, Team 1 van Socrates, bestaande uit de zesdeklassers Dimitri Geelhoed, Sebastiaan van Krieken, Hanneke Leegwater, Alex Lewis en Lotte Meester en het team van de zesdeklas Athena: Mathé Hertogh, Esmee Hildebrand, Kenneth Plasma en Devi Ron deden niet voor elkaar onder en scoorden elk 260 punten (gedeeld 3e). Tot ieders verbazing en wel het meest tot die van henzelf behaalden de 4e klassers van Socrates (Rebecca Brink, Nikki Kerssenmakers, Edwin Ma, Marjolein Leegwater en Fianne Stoel) een fraaie gedeeld 28e plaats met 190 punten.
Na deze estafette kregen we een prima verzorgde lunch en konden de leerlingen zich vermaken met allerlei wiskundige spelletjes en andere activiteiten.
Hierna kwam de teamopdracht “Sum of us”, hierbij moesten de leerlingen samen een aantal pittige opgaven oplossen, dit keer was het thema “Sport en wiskunde”. De opgaven hadden o.a. betrekking op onder welke hoek en hoe hard je een bal moet gooien om hem in een basket te krijgen en wat is de beste strategie van het nemen van pitstops bij autoraces als je weet hoelang zo’n stop kan duren, wat de vertraging per ronde is door het (afnemend) gewicht van de brandstof, de slijtage van de banden etc..
Afijn, uiteindelijk werd team 1 van Socrates heel fraai 4e (net buiten de reisprijzen, maar wel met een mooi puzzelboek), het team van Athena behaalde de 20e plek en het 2e team van Socrates eindigde op een mooie gedeeld 45e plek van de in totaal 100 teams!!
Al met al was het een erg gezellige, leuke en wiskundige dag in Nimwegen.

Mede namens de andere twee begeleiders Niek Nieboer en Ank van Paassen,
de 3e trotse begeleider,
Kees van Beelen

Voor opgaven en uitslag:  http://www.ru.nl/wiskundetoernooi/