nieuws_apr_2017
MFNU | 10-04-2017

Mathijs de Jong
Afgelopen weekend (31 maart t/m 2 april) hebben vijf leerlingen van de school deelgenomen aan de dertiende sessie van de MFNU. MFNU is de afkorting van Modèle francophone des Nations Unies, en is dus een miniversie van de Verenigde Naties, met als enige toegestane voertaal: Frans.

Zo minuscuul was deze nabootsing van de VN echter niet. De grote opening werd dit jaar namelijk gehouden in een van de prachtige zalen van het Kurhaus te Scheveningen, waar ruim 800 leerlingen vanuit de hele wereld luisterde naar de discours van de Secrétaire Général. Na deze opening moesten al deze mensen nog verplaatst worden naar de plek waar het echte debatteren plaats zou vinden: Lycée Vincent van Gogh te Den Haag. Gelukkig waren er de trams, die ons in één keer naar de eindbestemming wisten te brengen.

Aangekomen bij de Lycée français des Pays-Bas, zou het echte werk pas beginnen; lobbyen, brainstormen, debatteren en speechen, en dat allemaal in het Frans… De eerste ochtend vonden de vijf leerlingen, waarvan twee gedelegeerden en drie stagiaires, dan ook best pittig. De conseils waar de twee leerlingen in meededen waren; conseil des droits de l’homme en conseil économique et social. Het niveau was geavanceerd en het tempo hoog, desondanks heeft Stedelijk Gymnasium Leiden een mooie bijdrage geleverd aan het geheel, en wist een van hen zelfs een absolute meerderheid te verwerven voor een van de ingediende amendementen.
Website MFNU

Je souhaiterais redonner la parole à la présidence...