nieuws_mrt_2016
MFNU | 05-04-2016

Lois Warmelink
Op 1, 2 en 3 april kwamen er leerlingen uit de hele wereld naar Den Haag voor de MFNU. MFNU (Le Modèle Francophone des Nations Unies) is een project waarbij leerlingen (in het Frans) met elkaar discussiëren en oplossingen zoeken voor actuele problemen. Dit jaar stond MFNU in het thema van de ‘digitale wereld/ cyberspace’ Ook onze school deed (weer) mee. Er zijn een aantal leerlingen die mee hebben gedaan als délégué, journaliste en traducteur. Délégué zijn houdt in dat je gaat praten over verschillende kwesties en oplossingen probeert te vinden, je neemt deel in een comité samen met ongeveer 20 anderen. Een voorbeeld van een comité is le droit de l’homme (mensenrechten): hier wordt dan o.a. gediscussieerd over kwesties zoals de legalisering van homohuwelijken. Als délégué vertegenwoordig je een land dus je neemt ook het standpunt van ‘jouw’ land in en je verdedigt dit standpunt.

Als je traducteur bent, vertaal je Franse teksten naar het Nederlands. Deze vertaalde teksten komen op de site van MFNU (link : www.mfnu.nl). Zo kunnen Nederlandse scholen die geïnteresseerd zijn ook lezen hoe MFNU in zijn werk gaat.

Les élèves qui ont participé au MFNU sont Stijn Zelhorst, David Velde, Karim Guettache, Laura Kleijne, Liselotte Geer, Suleyman Tosun, Suzanne Noordt (les déléguées) et Yan Leeuwen, Lois Warmelink, Teresa Kuijken, Hannah Klasens et Puck Krikke (les traducteurs/journalistes).

Pour presque tous les élèves c’était la première fois qu’ils participaient au MFNU, donc c’était un vrai défi. Mais malgré le défi le MFNU était un grand succès! Finalement, je veux encourager tous les élèves à participer au MFNU l’année prochaine!