nieuws_mrt_2017
Met opgeheven hoofd ten onder | 13-03-2017

Jurriaan Duijn en Boris Hentzen
Afgelopen donderdag 9 maart was het zover: de opnieuw uitgebreide debatfamilie van het Stedelijk Gymnasium Leiden kon na maanden van voorbereidingen weer meestrijden in de grote Zuid-Hollandse voorronde van het Lagerhuisdebat. Een debatstijl waarbij, net als in het Britse Lagerhuis, twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan om te debatteren over een aangewezen stelling. Ook dit jaar was het Stedelijk van plan om in het provinciehuis in Den Haag de jury te overtuigen van onze talenten door middel van veel retorische middelen en goed doordachte argumenten. Uit de vele debatleden werden tien deelnemers geselecteerd die op de stoelen mochten zitten: Amal Matoug, Fleur Walravens, Marlies de Groot, Rosa Boon, Raisa Mulder, Guus Belder, Klaas Prakke, Bram Cuijpers, Pablo van Bostelen en Jurriaan Duijn. Verder hadden we Stijn Zelhorst voor de V-Rede en ook een aantal zeer goede ‘debat-spindoctors’, die ons elke ronde weer optimaal zouden prepareren. Vorig jaar eindigde ons team in de finale en mede daarom waren de verwachtingen hoog.

In het eerste debat kregen we meteen een sterke tegenstander voor onze kiezen, het Gymnasium Novum Voorburg. Stijn trapte af met een prachtige speech over het wij/zij-denken in ons land en hoe we dit kunnen oplossen. De speech is te vinden op de YouTube-pagina van OWNHL.
Daarna gingen we door met het echte debat over anoniem solliciteren en smartphones op de fiets. Het werd een 'close' debat en zoals dat nu eenmaal gaat bij spannende debatten, laat je de keuze over aan de jury. En helaas viel dit oordeel niet onze kant op: 4-3 verloren. Er was niet veel tijd om lang stil te staan bij het verlies, want de volgende ronde stond al voor de deur. In het tweede blok streden we tegen het Lyceum Oudehoven Gorinchem. Met de stellingen 'De natuur in Zuid-Holland moet met rust worden gelaten', 'Volksvertegenwoordigers moeten de vrijheid krijgen alles te zeggen' en 'Het adopteren van kinderen uit het buitenland moet verboden worden' waren sommige debaters helemaal in hun element en dat was ook te merken aan het debat.

De argumenten waren krachtig en duidelijk en eigenlijk had iedereen de overtuiging dat dit debat binnen was. Toch kwam het juryoordeel als een verrassing, we hadden 4-3 verloren... Dit kwam hard aan en na twee ongewenste uitslagen was de frustratie even goed aanwezig. Gelukkig hadden we na de lunch met een volle maag nog een laatste kans om onszelf bij het derde debat te bewijzen. De volgende tegenstander werd Teylingen College Noordwijkerhout, met stellingen over de wachtlijst voor orgaandonoren, verkeersvoorlichting en een verplichte opvoedcursus. En hier kon ons team dan eindelijk onze maanden van voorbereidingen laten zien. Met humor, oneliners, ijzersterke argumenten en teamwork lieten we geen keus meer voor de jury en wonnen we het debat met 5-2. Ondanks twee verloren debatten zijn we trots op ons geleverde werk. Al voor de wedstrijddag zelf hebben we enorm genoten van de gezellige eet- en debatavonden met het hele team, waar we veel geleerd en gelachen hebben. We nemen nu afscheid van de zesdeklassers die hebben meegedaan aan wat voor hen waarschijnlijk het laatste debat in hun Gymnasiumtijd was. Met opgeheven hoofd kijken we uit naar mei, als ons team als regerend kampioen weer deelneemt aan het Leids Debat Festival!

Ben jij ook geïnteresseerd in debat? Kom dan op dinsdagen na het 7e uur eens langs in de B-gang boven, op Athena. Je bent altijd welkom.