Nieuws_mei_2012
Met maatschappijleer naar Exodus | 31-05-2012

Maaike Sangster
Exodus is een huis aan de Plantage, waar ex-gedetineerden, die niet opnieuw de fout in willen gaan, begeleid kunnen wonen. In het kader van criminologie, het bij maatschappijleer behandelde vak van deze module, fietsten we daar op een zonnige dinsdagmiddag met klas 5F naartoe. We werden welkom geheten door de teamleider. In de kapel, die in het huis zat, omdat Exodus van oorsprong een Christelijke organisatie is, vertelde hij ons wat Exodus precies is. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Een aantal ex-gedetineerden die het praatje ook bijwoonden, beantwoordden onze vragen hierover. Ze vertelde openhartig over hun problemen met het terugkeren in de maatschappij. Veel leerlingen vroegen zich toch wel af, waarom deze mensen ooit in de gevangenis waren beland, maar daar kwamen we niet achter. Dat was echter ook niet het doel van dit bezoek. We hebben wellicht wat meer begrip gekregen voor mensen, die een misdaad begaan. Bovendien is ons duidelijk geworden dat het niet goed is om gevangenen na hun detentie zonder begeleiding op straat te zetten. De meeste ex-gedetineerden zijn weliswaar gemotiveerd om iets van hun leven te gaan maken, maar dit lukt ze alleen met de juiste begeleiding. Een van de leerlingen vond het absoluut niet relevant om te weten wat de bewoners van Exodus hadden gedaan. “het is niet relevant om dat te weten, het is relevant om in de toekomst te kijken”. Een mooie afronding van een pilot. We waren de eerste school die op bezoek was geweest en het ziet er naar uit dat dit een vast onderdeel van de lessen criminaliteit en rechtsstaat gaat worden. Wij zowel de bewoners van Exodus hebben dit bezoek als zeer leerzaam ervaren.