Maatschappijleerdag geslaagd! | 11-05-2015

Saskia Hakkaart
Op 21 april gingen alle leerlingen voor het vak maatschappijleer op stage. Zij bezochten diverse instellingen, van gevangenis tot rechtbank, Tweede Kamer tot detentiecentrum voor vluchtelingen. Ook stond bij sommige leerlingen een rondleiding over de wallen op het programma. Kamp Vught en Kamp Westerbork werden aangedaan. En met het oog op het thema massamedia kregen leerlingen workshops aangeboden in fotomuseum Las Palmas en een workshop cartoontekenen en journalistiek bij het Persmuseum in Amsterdam.
Het merendeel van de leerlingen kwam erg enthousiast terug. Een rechtszaak over een zwaar geweldsdelict en een zaak over versneden coke maakte veel indruk op de leerlingen. Leerlingen die het Joegoslavië Tribunaal bezochten waren onder de indruk van het feit dat oud generaal Mladic - nu verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen de mensheid- in de rechtszaal aanwezig was. Vier jongens die naar Kamp Vught gingen wilden voordat ze het Kamp betraden een duik nemen in het meer. Hetzelfde meer waar in de jaren 40 de kinderen van de kampbeulen mochten zwemmen en plezier maken terwijl 750 Joodse kinderen in die oorlogsjaren afgevoerd werden richting vernietigingskamp. Zij werden lastig en overbodig bevonden omdat ze geen arbeid konden verrichten.

Hieronder een klein citaat van Hanya Zwaan: “Na anderhalf uur in de trein en met veel te veel mensen in een veel te kleine buurtbus gezeten te hebben, kwamen we aan in het welbekende Vught. Terwijl sommigen een frisse duik namen, verbaasden wij ons erover dat deze plekken met totaal verschillende doeleinden zo naast elkaar liggen. Zo staat het herdenkingskamp naast een zwaarbeveiligde gevangenis, waar onder andere Mohammed B. zit, naast een militaire basis en naast kamp Lunetten. Een buurt waar nog steeds een Molukse gemeenschap woont. We kregen een rondleiding, hoorden afschuwelijke, maar toch indrukwekkende verhalen en zagen we een schijntje van de onmenselijke omstandigheden waarin toch mensen geleefd moeten hebben. Hierna kregen we nog een lezing van Louise Parihala een Molukse vrouw van de 2e generatie, die ons het bijzondere en aangrijpende verhaal van de Molukkers bijbracht. Zo verlieten we Vught, onder de indruk en weer iets wijzer dan toen we aankwamen.”