Maatschappijleerdag 2016 geslaagd! | 22-04-2016

Saskia Hakkaart
14 april gingen alle leerlingen voor het vak maatschappijleer op Maatschappijleerdag. Zij bezochten diverse instellingen, van gevangenis tot rechtbank, Tweede Kamer tot detentiecentrum voor vluchtelingen. Ook stond een rondleiding over de wallen bij sommige leerlingen op het programma. Kamp Vught en Kamp Westerbork werden aangedaan. En met het oog op het thema massamedia kregen leerlingen workshops aangeboden in fotomuseum Las Palmas en een workshop cartoontekenen en journalistiek bij het Persmuseum in Amsterdam. Het merendeel van de leerlingen kwam erg enthousiast terug. Op de vraag of leerlingen liever vrij, liever les of toch liever deze excursie dag zou willen doen antwoordden 1/3 liever vrij, niemand zou liever les willen hebben en ruim 2/3 zou toch kiezen voor deze dag! Een mooi resultaat….Daar ben ik erg blij mee! Hieronder een aantal citaten van leerlingen over de excursies: “echt een onderbreking van de alledaagse schoolweek. Deze dag heeft wel een nieuw stukje maatschappij laten zien denk ik!” Over het Muzieum: “Een blinde ervaring die je ogen opent.” (Vincent) Over het bezoek aan het Prostitutiecentrum: “dat prostituee zijn eigenlijk best moeilijk is”.” Over het bezoek aan het AZC en illegalenopvang: : “Hoe oneerlijk de wereld in elkaar zit”. “Maatschappijleerdag heeft mijn ogen geopend” en “Hoe oneerlijk de wereld is verdeeld, hoe je geboorte je leven bepaalt.” (Joël) In de rechtbank: Over een verdachte die vervolgd werd vanwege een geweldsdelict( had iemand in zijn borst gestoken met een schaar) : “Rechter tegen de verdachte: Wat vond je van je eigen daad? Verdachte: Wel grappig eigenlijk!”. (Klaas) Aanklacht tegen een verdacht vanwege: “ik roof, ik steel, ik neuk alle blanken”. Bezoek aan Heemskerk Innovative Technology: “Ik heb de ontwerpcyclus waar we bij ANW over hebben geleerd in de praktijk gezien”. (Vincent) Over het bezoek aan de rechtbank: “Rechtspraak betekent blijkbaar niet per definitie gerechtigheid” (Widya)Over Westerbork: ”dat de schijnwereld in Westerbork nog veel erger was dan ik dacht!”. “Schokkende verhalen die een indruk op je achterlaten en je rijker maken.”( Nino) En een citaat dat ik niet begrijp: “Amsterdam + mooi weer+ squad= saus” Sommige leerlingen vonden Westerbork wel een hele lange reis, maar het merendeel vond het ondanks de lange reis wel waardevol. De leerlingen die aan het eind van Mult Culti Den Haag de hammam hadden bezocht, konden heerlijk uitrusten en genieten van prachtige henna Al met al een geslaagde dag! Mede dankzij het mooie weer en de lieve goed geluimde begeleiders! Dank, Dank!