Nieuws-sept-2014
Leerlingen klas 3 bezoeken Soldaat van Oranje | 02-10-2014

Geschiedenissectie/Anjo Roos
Maar liefst 12 klassen drie vertrokken vanmiddag op de fiets naar de theaterhangaar in Valkenburg voor een wel heel bijzondere editie van de musical Soldaat van Oranje. Ter gelegenheid van het vierjarig bestaan van de musical is er door de Stichting Educatieve Theaterprojecten een aantal voorstellingen voor scholieren georganiseerd. Van de voorbereidingen in de geschiedenislessen en de dag zelf werden op onze school opnames gemaakt en leerlingen kregen de gelegenheid om onder leiding van Charles Groenhuysen over de musical van gedachten te wisselen met o.a. minister Bussemaker en de producent Fred Boot. 'Overweldigend' , 'je begrijpt nu veel beter welke moeilijke beslissingen mensen toen moesten nemen' waren enkele reacties van de leerlingen na afloop. We kijken terug op een heel bijzondere theater ervaring!
Frederieke van der Beek (leerling van de locatie Socrates) verwoordde het als volgt:

Tijdens de lessen hebben we ons voorbereid op de musical. We hebben in groepjes powerpointpresentaties gemaakt van de fases in de Tweede Wereld Oorlog en daar een verzetsheld per fase uitgelicht. Hierdoor kwamen we veel te weten over wat er allemaal gebeurd is in de oorlog. Ook zijn er presentaties gemaakt over Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en Sophie Scholl (Duitse verzetsheldin). Hierover werd ook een debat gevoerd om te begrijpen welke keuzes belangrijk waren. Andere verzetshelden zijn ook nog besproken en beoordeeld. Woensdag om 12 uur vertrokken we met alle klassen op de fiets richting de Hangar in Katwijk. Daar aangekomen kregen we onze kaartjes en mochten na even wachten de zaal in. De musical gaat over studenten in de oorlogstijd die gedwongen worden om keuzes te maken. De nadruk ligt hier op Erik Hazelhoff Roelfzema (de hoofdrolspeler). Het waargebeurde verhaal zit heel goed in elkaar en je wordt er helemaal in meegenomen. De voorstelling was leerzaam en heel indrukwekkend. Het decor is spectaculair en je draait er als het ware omheen. Iedereen was er ontroerd door. Na de voorstelling was er nog een interview met Minister van onderwijs Jet Bussemaker, producent van Soldaat van Oranje Fred Boot, Directeur van CJP-pas onder leiding van journalist Charles Groenhuijsen. Drie leerlingen van onze school en Mevrouw Buring mochten hierbij zijn en meedoen met het gesprek. Dit werd opgenomen voor RTL4 waarvan de uitzending 26 oktober op tv komt. We hebben met z’n allen een hele mooie, leerzame en indrukwekkende dag gehad.

Een filmpje.