Nieuws_jan_2016
“Een alfabet, wat is dat eigenlijk?” | 26-01-2016

Otto Gradstein
Beste Latinisten van klas 5 en 6
Graag nodig ik jullie uit voor de interactieve lezing “Een alfabet, wat is dat eigenlijk?” Over het ontstaan van ons schriftsysteem te houden door Martin Baasten, docent Hebreeuws aan de Universiteit Leiden.
De lezing vindt plaats op dinsdag 2 februari aanstaande om 15:00 uur, in zaal 004 van het gebouw aan de Van Wijkplaats 4, direct naast de Universiteitsbibliotheek.
Bijzonder aan deze lezing is dat hij volledig in het Latijn gehouden zal worden.
Wees gerust: het worden geen Ciceroniaanse volzinnen, maar eenvoudig Latijn dat door eenieder van jullie te begrijpen zal zijn. Wil je deelnemen, meld je dan deze week middels een antwoord op deze mail aan bij mij, dan overleg ik met mw. Bakker en dhr. Zeven of je hiervoor zonodig vrij kunt krijgen van school.

Meer informatie:
De lezing gaat over de vraag waar en wanneer het schrift is ontstaan, maar ook welke verschillende schriftsystemen er zijn. De Chinezen hebben geen alfabet (en in hun woordenboeken dus ook geen alfabetische volgorde...), maar hoe schrijven ze dan wel? En hoe was dat bij de Egyptenaren of de Sumeriërs? En nu we het er toch over hebben: wat ís een alfabet dan eigenlijk? Daarna bespreek ik de verschillende stadia van het alfabetisch schrift: Oud-Semitisch > Phoeniciërs > Grieken > Etrusken > Romeinen > wijzelf. Ook laat ik van sommige letters zien hoe de vormen veranderd zijn, bijvoorbeeld hoe we uit hoofdlettervormen de kleine letters hebben gemaakt. Een leuk artikeltje hierover staat trouwens hier.
Maar ik houd de inhoud heel eenvoudig en vooral Socratisch interactief. De leerlingen kunnen ook zelf met een dikke stift wat experimenteren met lettervormen.
Kern: wat is het principe van een alfabetisch schrijfsysteem is hoe zijn onze letters tot stand gekomen?