Laura den Hartog winnaar essay wedstrijd | 02-07-2018

Sectie Maatschappijleer
Soms kan je po’s combineren met wedstrijden. Dit heeft de sectie maatschappijleer in module 3 gedaan. Deze module stond in het teken van de verkiezingen maar ook in het teken van het kiesstelsel. Alle 5e klas leerlingen hebben een essay geschreven over het kiesstelsel. Buiten het feit dat het een onderdeel was van het PO politiek konden leerlingen hun essay ook insturen naar een nationale wedstrijd van de Kiesraad over het kiesstelsel. De wedstrijd was door de Kiesraad georganiseerd in het kader van 100 jaar kiesstelsel.

Onder de 10 genomineerden vielen drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Laura den Hartog en Teije Onstein uit de 5e klas Socrates en Najlaâ Azdad uit de 5e klas Athena. Afgelopen vrijdag middag togen we naar de oude Tweede Kamer op het Binnenhof.

Tijdens een symposium over het kiesstelsel zou de winnaar bekend worden gemaakt. Laura den Hartog werd tot grote blijdschap uitgeroepen tot winnares van de essaywedstrijd ' De verkiezing van de toekomst': Ze pleit in haar essay voor herinvoering van de opkomstplicht bij verkiezingen. Alle 10 finalisten werden naar voren geroepen voor een korte uitleg over hun essay.
Teije Onstein pleit voor het invoeren van volkstribunalen en won hiermee de derde prijs.
Najlaâ Azdad behoorde tot de 10 finalisten en had een essay geschreven over een aanpassing van het kiesstelsel (een mix tussen het districtenstelsel en het evenredig kiesstelsel).

Alle essays zijn gebundeld in een boekje ter viering van het 100 jarig kiesstelsel. Het was een bijzondere middag waarbij onze leerlingen hun politieke kennis kenbaar mochten maken a.d.h.v. politieke stellingen. Een mooie middag, met veel politiek talent!