Nieuws april_2018
Inktaap 2018: een literair uitje | 15-03-2018

Judith Nobels
Afgelopen dinsdag 13 maart trokken vijfdeklassers Aster de Boer, Rosanne Jonker, Anette Anten, Fatemeh Mesbah en Anoushka Jongsten naar Rotterdam voor de slotdag van de Inktaap 2018. De Inktaap is een literaire prijs die wordt uitgereikt door jongeren. De shortlist voor de prijs bestond uit De tolk van Java (Alfred Birney), Rivieren (Martin Michael Driessen) en WIL (Jeroen Olyslaegers). In de voorafgaande maanden hadden een aantal van onze leerlingen uit klas 5 en 6 deze werken gelezen en besproken tijdens naschoolse bijeenkomsten onder leiding van docenten Nederlands. Ze kozen hun favoriet, De tolk van Java, en hun stem bepaalde mee wie er dinsdag met de prijs aan de haal zou gaan.

In De Doelen in Rotterdam werden leerlingen en docenten eerst getrakteerd op een gevarieerd programma: een talkshow met de schrijvers - de ene al wat excentrieker dan de andere - , een heuse debatwedstrijd waarin de fans van elke finalist het verbaal tegen elkaar opnamen en een workshop creatief schrijven. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg iedereen ook nog eens de kans zijn favoriete werk te laten signeren. Aan het slot van de middag werd de winnaar van deze editie bekendgemaakt. Het juryrapport was duidelijk: nog nooit eerder waren de boeken zo aan elkaar gewaagd. Onze leerlingen wachtten in spanning af. Zou hun favoriet winnen? Het werd uiteindelijk Martin Michael Driessen die de felbegeerde prijs mee naar huis kreeg en zichtbaar genoot van deze erkenning. Ook al was de winnaar iemand anders dan onze leerlingenjury had verhoopt, toch ging iedereen tevreden de trein weer op richting Leiden. Dit literaire avontuur hadden ze dan toch maar mooi meegemaakt.

Volgend jaar is er weer een Inktaap om aan mee te doen!