Nieuws-april-2014
IDFA scholierenprijs | 11-04-2014

Saskia Hakkaart
In samenwerking met Stichting De frisse blik is de afgelopen anderhalf jaar het project iDocu met succes uitgevoerd op verschillende scholen in het land. Tijdens dit project leerden de leerlingen kritisch te kijken naar de kracht van beeldtaal in documentaires. De leerlingen zijn zelf aan de slag gegaan met het maken van een minidocumentaire in tweetallen.  De gekozen onderwerpen variëren van jukebox-handelaren tot ambulancepersoneel en van hondentrimmers tot makelaren, een breed scala aan beroepsgroepen en hobby's komen voorbij in de minidocumentaires.
Centraal tijdens het filmproject stonden de begrippen identiteit en ontmoeting, waarbij leerlingen ten eerste hebben geleerd te reflecteren op hun eigen identiteit. Vervolgens hebben ze contact gezocht met andere 'identiteiten' in de vorm van een ontmoeting, waaruit de mooie films zijn ontstaan. Leerlingen hebben daarnaast allerlei vaardigheden opgedaan om deze films te kunnen maken, zoals filmen, interviewen en monteren.
De jury van De frisse blik heeft de documentaire van Merel en Geertje verkozen tot beste scholierendocumentaire. Deze staat nu ook op de IDFA website. De sectie maatschappijleer heeft de documentaire van Liesbeth en Josien op Athena en de documentaire van Emma en Annika op Socrates verkozen tot beste documentaire.