nieuws_feb_2017
Het gym 3e bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade | 14-02-2017

Sectie wiskunde
Op maandag 30 januari hebben 278 leerlingen van onze school meegedaan aan de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Een paar 2e, een groter aantal 3e , maar vooral veel 4e en 5e klassers hebben zich 120 minuten lang gebogen over lastige en minder lastige wiskundige vraagstukken.
Onlangs is de uitslag bekend gemaakt en zijn we als school op de 3e plaats van Nederland geëindigd. Voor deze scholenprijs gaat het om de school met de hoogste somscore van in totaal zes deelnemers: de beste twee uit de onderbouw, de beste twee uit klas 4 en de beste twee uit klas 5. Wij behaalden 148 van de in totaal 216 punten.
In het klassement voor de Scholenprijs meisjes zijn we wederom als 3e geklasseerd. Ook hier gaat de eerste prijs naar de school met de hoogste somscore van in totaal zes meisjes: de beste twee uit de onderbouw, de beste twee uit klas 4 en de beste twee uit klas 5. Onze dames scoorden hiervoor 122 punten. Een hele knappe prestatie!!
Veel leerlingen zijn door naar de 2e ronde, die op vrijdag 17 maart wordt gehouden.
Er waren acht meerkeuzevragen (voor elk 2 punten) en vier open vragen (5 punten per goed antwoord), die de leerlingen moesten beantwoorden.
Voor de liefhebbers volgen hieronder twee voorbeeldvraagstukken:

1. In een zeker jaar heeft de maand augustus maar 4 maandagen en 4 vrijdagen. Op welke dag van de week viel 31 augustus?
A) dinsdag
B) woensdag
C) donderdag
D) zaterdag
E) zondag

2. Er zijn drietallen (a, b, c) van positieve gehele getallen die voldoen aan vergelijkingen: ab + c = 34 én a + bc = 29
Welke twee drietallen zijn dit?

Antwoorden vind je hier.