Nieuws_apr_2013
Gymnasium Nationaal Kampioen Schoolschaak | 15-04-2013

Ingrid Toonen
Vrijdag 12 april vertrokken acht leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden richting Amsterdam om in Science Center NEMO deel te nemen aan het nationaal kampioenschap voor schoolschaakteams. De twee teams (viertallen) hadden zich in de voorrondes weten te kwalificeren voor deze finale waaraan zes schoolteams mochten deelnemen. Dus de kwalificatie op zich was al een hele prestatie. Het Stedelijk Gymnasium Leiden was de enige school die zich met twee teams had weten te kwalificeren voor de finale van de VOII groep (leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs). Het eerste team bestond uit de tweede klassers Rolf Corstjens, Joël van der Werf en Emily Mes gecompleteerd met Sarah van Rooden uit de brugklas. Het tweede team bestond uit de brugklassers Tobias Koster, Sterre Kruijsen, Ryan Theunissen en Bauke Schenkelaars.
Na een drankje en de opening door Hans Böhm werd er ingelogd via PlayChess.  In de eerste ronde speelden de twee SGL teams tegen elkaar. Gelukkig hielden de spelers van team 2 rekening met de aspiraties van team 1 en konden laatstgenoemde 4 bordpunten bijschrijven. Dit betekende overigens niet dat het toernooi zonder slag of stoot werd gewonnen. Tegen de nummers 2 en 3 (Gymnasium Apeldoorn en Het Noordik) werd met minimaal verschil, maar wel 100% effectief, gewonnen. Met nog twee overwinningen (4-0 en 3-1) werd team 1 met het maximaal aantal matchpunten glorieus eerste, en dus Nederlands Kampioen. Ook door team 2 werd zeer verdienstelijk geschaakt, en er konden een aantal bordpunten van de sterkere tegenstanders worden afgesnoept.
Met een mooie beker, een gouden medaille (helaas van plastic), en een waardebon te besteden in de NEMO webwinkel keerden we weer huiswaarts.