Nieuws_jun_2011
Grote Dionysia van hoog niveau | 08-06-2011

Olga Halbertsma (sectie Klassieke talen)
De weergoden waren ons goed gezind op woensdag 31 mei, de dag van de Grote Dionysia op onze twee locaties. Op deze dag zijn de door de leerlingen zelf geschreven en geproduceerde tragedies uitgevoerd ten overstaan van klasgenoten, docenten, enkele gasten en een deskundige jury. Tijdens de lessen Klassieke Culturele Vorming hadden de leerlingen zich verdiept in de eisen van het klassieke toneel. Door het lezen van de Bacchanten in vertaling konden zij zich voorstellen hoe een antiek stuk vorm kreeg in de oudheid. Door zelf een stuk te schrijven, te produceren en uit te voeren in onze eigen theaters is al deze kennis verwerkt tot een ware experience.

De jury prees het hoge niveau van de stukken, waarin het antieke vermengd was met het hedendaagse. Te zien was een versmelting van Disneyverhalengoed met de echte oude mythen: Ariel de Zeemeermin krijgt liefdesbaby van Telemachos, de zoon van Odysseus. Of een Argentijnse dictator die zich verstaanbaar maakte met brabbelspaans. Geer en Goor werden ontvangen door Hera op de Olympos, Hephaistos verscheen op zijn fiets op het toneel. Koorliederen werden begeleid door eigen muzikanten, lappen tekst zijn uit het hoofd geleerd, decors gaven de goede sfeer: men luisterde en keek geboeid. Vele leerlingen toonden hun talenten.

Het was moeilijk winnaars aan te wijzen: uiteindelijk gaf het klassieke gehalte de doorslag. Op Athena won het cluster Grieks van mevrouw Stuurman, op Socrates het cluster Latijn van mevrouw Schumm: alle winnaars aten met smaak van hun welverdiende vlaaipunt.