Nieuws_nov_2014
Franse MUN in Istanbul! | 08-12-2014

Rosalie van Onzenoort
Woensmiddag 26 november na het zevende uur vertrokken 16 gemotiveerde leerliıngen en onze docenten Frans, mevrouw van Moorsel en mevrouw Bouman, naar Istanbul.
Doel van onze reis: onze Franse capaciteiten te laten blijken en ons Frans te verbeteren tijdens de 5e editie van MFINUE: een Franse Modèle des Nations Unies.
Na een voorspoedige vlucht en een rit in een Turkse schoolbus (Okul taşıkı) naar het lycée Saint Joseph, vertrokken we vanaf daar na middernacht naar onze gastgezinnen. De volgende ochtend vroeg stond iedereen klaar om samen met onze Turkse gidsen Zeynep en Arala (twee leerlingen) de bus te nemen naar de haven. Daar namen we de ferry vanuit het Aziatische deel Kadiköy naar het Europese deel Eminönü. Eerst bezochten wij bij -2 °C het Topkapı paleis, het paleis waar destijds de Turkse sultans in woonden. Ook zagen wij de Hagıa Sophia, een indrukwekkend gebouw dat, na achtereenvolgens een kerk en moskee te zijn geweest, nu een museum is. Na een blik te hebben geworpen op de Blauwe Moskee keerden wij terug naar de school, omdat de gastgezinnen daar op ons wachtten. De avond werd door iedereen anders ingevuld: sommigen gingen naar de bioscoop voor een Engelstalıge film met Turkse ondertitels, anderen namen een kijkje in een aantal van de talrijke winkels die Istanbul rijk is.
Vrijdagochtend vroeg begon de conferentie.
De délégués startten met lobbyen in hun comités en de leden van de pers werden geïnstrueerd. De ochtend vloog om: na interessante lezingen van een hoogleraar van de universiteit van Istanbul en de consul van Frankrijk gaf Hester (in haar rol als ambassadrice van Pakistan) een prachtige speech tijdens de openingsceremonie. De warme Turkse lunch was heerlijk en daarna gingen de tien délégués weer ‘en session’ en de zes journalisten schreven verder aan hun artikelen.
De stemming zit er tot nu toe goed in en iedereen kijkt uit naar het vervolg van het weekend. Ongetwijfeld zullen er veel creatieve resoluties bediscussieerd worden, inspirerende Franse speeches worden gehouden en een hoop grappen worden gemaakt. Zondagavond keren wij terug naar huis, zodat wij maandagochtend moe maar voldaan weer in de les kunnen verschijnen. Onze belevenissen zıjn te volgen op onze

eigen blog

Op

de blog van de MFINUE

verschijnen de artikelen van onze journalisten en de resoluties waar onze leerlingen aan mee geschreven hebben.