nieuws_sept_2016
Excursie Aardrijkskunde naar dynamisch Amsterdam | 22-09-2016

Sectie Aardrijkskunde
In de afgelopen twee weken mochten leerlingen van klas 4 met aardrijkskunde als keuzevak weer een dagje met ons mee naar Amsterdam. De dynamiek van Amsterdam als wereldstad(je) in een globaliserende wereld.

Dynamisch is Amsterdam zeker: de Houthaven, een door schaalvergroting in onbruik geraakte haven, was sinds ons vorige bezoek onherkenbaar veranderd. Het eerste blok dure appartementen met uitzicht over het IJ is inmiddels af en de tunnel die er voor moet zorgen dat het doorgaande verkeer niet meer, zo als nu, de Spaarndammerbuurt en de Houthaven van elkaar scheidt is ook bijna gebruiksklaar. ‘ Het centrum komt langzaam deze kant op’ , constateerde een architect werkzaam in de Spaarndammerbuurt. ‘ Allemaal de schuld van die verraaiers van de PvdA’ , was het commentaar, over een pijpje bier heen, van een minder vermogende buurtbewoner. Gentrification, het proces waarbij rijkere bewoners de armere bewoners een buurt uitduwen, is hier duidelijk zichtbaar.

De Westelijke Eilanden, een verborgen 17e - eeuws juweeltje net buiten het centrum. Buurtbewoners bestreden ooit met succes de sloop van de buurt, maar zien nu de buurt ‘ ver-yuppen’ Arm en rijk woont hier naast elkaar, een voor een wereldstad bijna unieke situatie.
Hoogtepunt was natuurlijk de minicruise onder tropische weersomstandigheden naar de voormalige NDSM-werf, met zijn creatieve broedplaats, clustering van mediabedrijven, hipsters en biologische patat.
Vorig jaar inspireerde deze excursie een aantal leerlingen om voor de aansluitende Praktische Opdracht zelf veldwerk te verrichten; in Rotterdam, Den Haag, Leiden en zelfs Barcelona!