Nieuws-mei-2015
Debatteam twee keer tweede | 28-05-2015

Mevr. Hakkaart, mr. Brand, coaches debatteam
De vrijdag voor Pinksteren heeft ons debatteam in de prachtige Raadszaal aan de Breestraat gestreden om de titel Beste debatteam van Leiden. Het werd uiteindelijk geen goud, maar wel twee keer zilver... De wedstrijd begon met toespraken van vijf scholen, en voor ons trad Guus Belder in het strijdperk met een mooie speech over de noodzaak van een plein in het centrum van de stad. Qua inhoud was Guus de beste, maar hij werd toch net de loef afgestoken door de kandidaat van het Visser ‘t Hooft Lyceum, die z’n toespraak met meer zwier wist te brengen.
Hierna was het debatteren geblazen, over onder meer oordopjes tegen gehoorschade en de bestrijding van armoede in eigen land. Ons team deed dat erg goed, en met klinkende overwinningen op het Bona en het Mareland mochten we door naar de finale. Daar kwamen we tegenover het eerdergenoemde Visser ‘t Hooft te staan. In debatten over ‘zero tolerance’ voor pesters, een quotumregeling voor vrouwen in topfuncties en een verplichte IQ-test voor leraren dolven we helaas met 2-1 het onderspit.

Toch waren we zeker niet ontevreden: het was hier en daar wat rommelig qua argumentatie, maar ons nog jonge team (drie derdeklassers, drie vierdeklassers, vier vijfdeklassers en één zesdeklasser) durft fris en speels te debatteren en is duidelijk aan het groeien. We waren daarom trots op onze tweede plaats, de bijbehorende beker en de mooie groepsfoto’s die zijn geschoten door de mensen van het Debatbureau. Het smaakte allemaal naar meer. Volgend jaar gaan we dat proberen, maar dat zal wel zonder onze troef Floris van der Poest Clement zijn. Na drie jaar trouwe dienst en vele fraaie staaltjes debatkunst gaat hij studentendebatten naar zijn hand proberen te zetten. Zijn teamgenoten gaan op de ingeslagen weg verder. Guus Belder, Bram Cuijpers, Lisa Doetsch, Jurriaan Duijn, Bram Kerkhoffs, Marije Kuiper, Amal Matoug, Sacha Pirog, Suleyman Tosun en Stijn Zelhorst: u gaat nog van ze horen.