Nieuws-mei-2014
Debaters vallen in de prijzen | 20-05-2014

Ani Gregorian, Saskia Hakkaart, Frans Brand
Onze debaters hebben zich de afgelopen weken van hun sterkste kant laten zien. Vijftien leerlingen uit de vierde en vijfde klas van onze school waren present bij 'King for a Day', een debat waarbij Leidse jongeren de kans krijgen om met (nieuw gekozen) raadsleden in gesprek te gaan. De bedoeling van King for a Day is het betrekken van jongeren bij de lokale politiek. Herkenbare thema’s als de drukke Breestraat, het zelf organiseren van feestjes en het ontwikkelen van een gemeente-app passeerden de revue. Het was een leuk en interessant debat, zeker omdat Floris van der Poest Clement uit 5E door de jury werd gekozen tot beste allround debater. De jury was onder de indruk van zijn goede en scherpe argumenten met een vleugje humor. Een week later mochten we weer aan de bak bij het Leids Debatfestival, waar we vorig jaar de eerste prijs hebben weggesleept. We verschenen er in ondertal, omdat de zesdeklassers uit ons team bijna allemaal examen moesten doen. Maar gelukkig stonden we met een mix aan ervaring en enthousiasme toch ons mannetje en vrouwtje. Bram, Eline, Cas, Wouter, Emma, Marijn, Floris en Sacha versloegen onder meer het Bonaventura College door sterke debatten over seksuele voorlichting en over maatschappelijke compensatie door uitkeringsgerechtigden. In de finale moesten we aantreden tegen een combinatie van twee VWO’s uit Voorburg, die op het laatste moment waren opgeroepen als vervangers van het Marecollege. De negen vrouwen en één man van Voorburg overpowerden ons achttal in het eerste debat volledig (Loting van volksvertegenwoordigers), maar gelukkig wist Floris gelijk te maken in een bijzonder grappig, maar zeer overtuigend 1-tegen-1 debat over Prestatiebeloning in het onderwijs. Het slotdebat over Energydrink was vervolgens close, maar Voorburg werd terecht gekozen tot winnaar. De beker voor de tweede prijs werd in dankbaarheid aanvaard, en iets welbespraakter dan ’s ochtends stortten we ons in de Leidse zomer.