Nieuws-feb-2014
De Nederlandse Wiskunde Olympiade 2014 | 11-02-2014

Willem Claas
Eind januari 2014 vond de Nederlandse Wiskunde Olympiade plaats. Gedurende twee uur kregen de deelnemers  twaalf opgaven te verwerken; deze waren onderverdeeld in twee categorieën, acht werden gewaardeerd met 2 punten en vier wat moeilijker vraagstukken leverden elk vijf punten op.  De maximale score bedroeg dus 36 punten.
Onze school nam deel met 267 leerlingen uit klas 2, 3, 4 en 5. Ook deden zes 6e klassers  mee, maar die komen niet voor in de einduitslag, omdat ze volgend jaar van school zijn en dan niet mee kunnen doen  aan het (mogelijke) vervolg van deze wedstrijd.
De vijf leerlingen met de hoogste score van elke school dingen mee naar de scholenprijs en dit jaar is het Stedelijk erin geslaagd om de eerste prijs te bemachtigen met een totaalscore van 165 punten.
Half maart wordt op twaalf universiteiten een tweede ronde gehouden, waarvoor leerlingen uit klas 5 met 22 punten of meer, vierde klassers met 18 of meer en derde klassers met 15 of meer worden geselecteerd. Van onze school kunnen 5 leerlingen uit de derde, 11 uit de vierde en 14 uit de vijfde plus één leerling uit de tweede klas (!) een uitnodiging verwachten.
De vijf leerlingen die hebben bijgedragen aan de eerste prijs zijn:
Wouter Ubbink (klas 5, 36 ptn)
Bart Warmerdam(klas 5 , 36 ptn)
Jip Enthoven (klas 5, 31 ptn)
Cas Kraan (klas 5, 31 ptn)
Victor Silvestrov (klas 4, 31 ptn)
De beste leerlingen bij de tweede ronde uit elke categorie , ongeveer 130 in totaal, worden vervolgens uitgenodigd voor de finale aan de TU Eindhoven op 12 september van dit jaar. Vervolgens worden hieruit de besten geselecteerd om ons land  te vertegenwoordigen tijdens de IMO, de Internationale Wiskunde Olympiade, die in 2015 voor de 56e keer wordt gehouden, in  Thailand.

Voorbeeld van een A-opgave (2 ptn): Dion en Jaap hebben meegedaan aan een hardloopwedstrijd. Het aantal hardlopers dat eerder dan Dion aan de finish kwam, is gelijk aan het aantal hardlopers dat na hem eindigde. Het aantal hardlopers dat eerder dan Jaap bij de finish kwam, is driemaal zo groot als het aantal dat na hem eindigde. In de eindranglijst staan tussen Dion en Jaap nog  10 andere deelnemers. Er zijn geen hardlopers  gelijktijdig  over de finish gekomen en iedereen is gefinisht.
Hoeveel hardlopers deden mee aan deze wedstrijd?    A) 22    B) 23  C)  41  D) 43    E) 45.

Een B-opgave (5 ptn): Als je de uitkomst van (beide getallen bestaan uit  2014 cijfers) zou berekenen en daarvan vervolgens alle cijfers bij elkaar zou optellen, welke uitkomst zou je dan krijgen?