Nieuws_mrt_2013
De Grote Dionysia editie 2013 | 22-03-2013

Siward Tacoma
Woensdag 13 maart vond ons jaarlijkse toneelfestival voor de vierde klassen, de Grote Dionysia, weer plaats – dit jaar uitstekend getimed: ook in het oude Athene vond het toneelfestival plaats midden maart. Het mediterrane voorjaarsweer dat ons vorige week twee dagen plezier gunde had echter vrijaf, dus speelden we de Dionysia binnen.
De 7 deelnemende klassen / clusters op Athena lieten een hoog niveau zien – de jury sprak na afloop van een voorlopig hoogtepunt. De plots varieerden van interessante varianten op klassieke mythen (Eurydice besluit dat ze in de onderwereld wil blijven bij haar nieuwe vriendje) tot moderne ensceneringen (maffiosi in een kroeg). Dramatische verwikkelingen in de familiesfeer, list, bedrog en misverstand leverden situaties op waarin karakters tot het uiterste gingen – maar naar goed Grieks gebruik stierf er niemand op het toneel; bloederige bodenverhalen vullen in, wat er aan gewelddadigs plaatsvindt.
De jury besloot, na rijp beraad, dat de klas van mevrouw Van der Hulst het best was. Gefeliciteerd!
Ook de vierde klassen op Socrates lieten zich niet onbetuigd. De klassen kozen ervoor om niet met oude mythen aan de slag te gaan, maar om nieuwe mythen te scheppen. Zo passeerden onder meer incest en goddelijke jaloezie de revue. Muzikaal viel er veel te genieten: live begeleiding door piano en cello, a capellazang en nieuwe teksten op moderne muziek streelden de oren van de toeschouwers. Uiteindelijk won de klas van mevr. Halbertsma.