Nieuws_okt_2010
Bruxelles-Leiden Project | 24-10-2010

Nadia Wijers, klas 4k
Het was maandag 11 oktober vijf uur en ik liep door Socrates om dingen te regelen voor de ontvangstborrel. Om half zes zouden namelijk onze Brusselse correspondenten arriveren. Om vijf over vijf werd echter al geroepen dat de bus er was, en behalve de ontvangstcommissie was er niemand op school. Ik liep naar onze Belgische leerlingen toe en zei: ‘Vous pouvez vous asseoir la-bàs.’ De Belgen keken me raar aan. ‘We spreken ook Nederlands, hoor...’
Het eerste wat ons dus opviel, was dat onze correspondenten ontzettend goed Nederlands spraken, hoewel zij in Brussel altijd in het Frans communiceren. Deze week zouden zij een week lang bij ons in huis slapen, onze lessen volgen op school, meegaan met sporten; ze zouden een week lang ons leven leiden.
De hele week werden er allemaal activiteiten georganiseerd: we hebben een rondvaarttocht door Leiden gemaakt, hebben een sportmiddag gehad, en natuurlijk zijn we ook een dag naar Amsterdam geweest, waar we het Anne Frankhuis hebben bezocht. De avonden, waarin we tijd voor ons zelf hadden, brachten we door met afspreken, iets drinken in Leiden en filmavondjes.
Behalve dat het project hartstikke leuk en gezellig was, hebben we er ook een heleboel van geleerd.
In de ochtend hebben we namelijk gewoon de lessen gevolgd en onze correspondenten hebben hiermee hun Nederlands nog verder verbeterd. We hebben heel veel geleerd van het geschiedenisproject dat we tijdens BLP hebben gedaan. Zowel de Nederlandse als Belgische leerlingen presenteerden een held uit hun eigen land in de taal van de ander. Zo hebben we de andere taal beter leren beheersen en geleerd over de cultuur van het andere land.
Er zijn namelijk wel wat verschillen tussen Nederland en België, hebben we ontdekt. Het gaat er vooral anders aan toe op hun school, zij dragen daar uniformen, nemen nooit hun boeken mee naar huis en gaan altijd met de tram, metro of bus naar school. Elke ochtend om kwart voor acht op de fiets zitten was voor hen heel bijzonder!

Het was een ontzettend leuke ervaring een week lang een Belgische correspondent in huis te hebben. Over het algemeen kon iedereen het goed met zijn of haar Belg vinden en was het hartstikke gezellig! Het afscheid was dan ook best moeilijk en er vielen een hoop bisous en câlins. We kijken nu al uit naar februari, want dan gaan wij naar Brussel!