Nieuws_dec_2011
Brons voor Hanneke Leegwater | 22-12-2011

Webredactie
IJSO is een Kenniswedstrijd op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie.
De 8e IJSO vond plaats van 1 t/m 10 december in Durban en werd geopend door de staatssecretaris van Science & Technologie Derek Hanekom, voormalig minister van landbouw onder president Mandela. De olympiade werd gehouden op de Universiteit van KwaZulu Natal en gecombineerd met de 17e Klimaat Conferentie van de Verenigde Naties met het thema 'Working Together: Saving Tommorow Today'. De IJSO is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum voor jongeren van 14 en 15 jaar oud op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Aan de olympiade deden 252 leerlingen mee uit 41 landen.
Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.
Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid cultureel en recreatief programma voorgeschoteld. Zo bezochten de leerlingen het 'Moses Mabhida Stadion' het natuurreservaat 'Tala Game Reserve' en de 'Innovative Climate Change Response Expo'. Daarnaast was er veel informeel contact tussen de deelnemers onderling.

Resultaten 2011
Het Nederlandse team dat meedeed aan de 8e Internationale Junior Science Olympiade behaalde maar liefst vijf medailles. De prijsuitreiking vond plaats op George Campbell School of Technology en werd verricht door de minister van Science en Technologie, mrs Naledi Pandor en werd bijgewoond door Fabienne Hendricks en Marion Sieh van het Platform BètaTechniek. Han Mertens van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, behaalde zilver. Maurits Doelman (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), Hanneke Leegwater (Stedelijk Gymnasium Leiden), Jeroen Winkel (Stedelijk Gymnasium Nijmegen) en Sander Miedema (OSG Sevenwolde, Heerenveen) behaalden brons. Menno de Ridder (Praedinius Gymnasium, Groningen) ontving een certificaat van deelname. De olympiade werd gewonnen door Maksutov Aynuz uit Rusland.

Organisatie IJSO 2011
De olympiade, met inbegrip van de nationale voorrondes en de training van de deelnemers, wordt georganiseerd en begeleid door SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, Enschede), de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Candea College uit Duiven.

Voorrondes IJSO 2012 en Internationalen in 2012 en 2013
Inmiddels zijn via de scholen alle 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende IJSO. De voorrondes hiervoor vinden van 22 tot en met 28 maart op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 22 juni 2012 gehouden op het Candea College. In december 2012 treedt Iran op als gastland voor de 9e IJSO. In 2013 neemt India het stokje over.

Initiatiefnemers en sponsors
De IJSO is een initiatief van SLO, de Gelderse Onderwijsgroep Quadraam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, het Europees Platform en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Switch computers en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.ijso2011.co.za, www.ijsonederland.com en www.ijso.net