Nieuws_apr_2015
Berlijnreis 2015 | 13-04-2015

Mojdeh Kobari
Van onze buschauffeur Floris tot de door Schuddeboom bizar slecht gekozen film in de bus: De Berlijnreis was er één om nooit te vergeten. Het was een reis die alle elementen bevatte voor een ervaring waarover we nog lang zullen praten. Er was drama, sensatie en bovenal een erg relaxte sfeer. Alles was tot in de puntjes geregeld door de leraren, waardoor we geen enkele hobbel op de weg zijn tegengekomen gedurende de vier dagen. Terwijl de meeste leerlingen slaap aan het inhalen waren in Nederland, hebben wij in een rap tempo kennis gemaakt met Berlijn en al z'n highlights als het Pergamonmuseum, maar ook het erg confronterende concentratiekamp Sachsenhausen. Op zaterdagmiddag werden we losgelaten, waarbij sommigen schandalig goed hebben geshopt en anderen een stadswandeling maakten. Aarzelend hebben we onze Duits-skills in de strijd gegooid met uitspraken als 'Das ist sjon' en het overdreven uitspreken van woorden als 'Krankenhaus'. In de avond hebben we op eigen houtje kennis kunnen maken met het levendige Berlijn, waar je gefascineerd raakt door al het graffiti op de resterende stukken muur, de monumentale gebouwen, maar vooral ook de halve liter bierflessen (overigens ook gespot om 09:00). We hadden ons geen leukere begeleiders kunnen wensen (die elkaar ontzettend goed aanvulden) dan de groep die met ons mee was. Hierbij dan ook een laatste bedankje voor iedereen die deel heeft uitgemaakt van zo'n mooie afsluiter van ons laatste 'schoolreisje'.