nieuws_mrt_2016
15 april 2016: Scholae Latinae op het SGL | 22-03-2016

Otto Gradstein
[een hele dag alles in het Latijn, en een beetje Grieks]
Op vrijdag 15 april 2016 vindt een bijzonder evenement plaats op het Stedelijk Gymnasium Leiden: de zogeheten Scholae Latinae.
Enkele tientallen leerlingen uit het 1e t/m het 6e leerjaar krijgen die gehele dag Latijnse les in het Latijn. Ook leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem, het Corderius College te Amersfoort en het Ichthus College te Veenendaal zijn uitgenodigd deel te nemen aan deze dag die dit jaar voor de derde keer in Nederland wordt georganiseerd in samenwerking met Athenaeum Illustre, Addisco Onderwijs en Accademia Vivarium Novum te Rome, en met dank aan de Vereniging Classici Nederland.
De docenten zullen tijdens deze lessen geen Nederlands spreken, al was het maar omdat een aantal docenten afkomstig is uit Spanje of zelfs Mexico. Ergo tantum Latine! (De Nederlandse docenten kunnen en zullen in noodgevallen uiteraard wel zonodig verduidelijken wat de bedoeling is.)
De opzet is: wennen aan luisteren en spreken in het Latijn, het lezen van een verhaal en daarover praten in het Latijn zonder het te vertalen naar een andere taal en verder het opvoeren van kleine scènes en het zingen van Latijnse liedjes. Iedere groep zal bovendien een les "levend Grieks" krijgen, d.w.z je leert Grieks terwijl de docent alleen maar Grieks spreekt en het schriftelijk materiaal ook uitsluitend Grieks bevat. En ja, dat is dus allemaal klassiek Grieks!
De leerlingen worden voor deze dag uitgenodigd door hun docent Latijn. Deelname kost € 7,50 per persoon.
De dag begint om 9:45 op de locatie Lammenschans. Om 12:35 wandelen we naar de Fruinlaan, alwaar we zullen lunchen in de aula. Daarna is er nog een middagprogramma op deze locatie, met afsluitend gezang en uitreiking van getuigschriften in de aula. De dag eindigt om 15:25.
Zie hieronder voor het programma van de verschillende groepen.
Meer informatie over de organiserende partijen en Levend Latijn:
www.athenaeumillustre.org
www.addisco.nl