Marjette van Koperen
Het afgelopen weekend was onze school het toneel van een grote internationale conferentie, volledig georganiseerd voor en door middelbare scholieren: de Leiden Model United Nations. Vanaf vrijdag tot en met zondag kwamen zo'n 450 leerlingen uit binnen- en buitenland naar locatie Athena om samen te debatteren over actuele wereldproblemen, volledig in het Engels en volgens de spelregels van de Verenigde Naties. Zo stonden onder andere 'The position of the Rohingya people', 'Counter-terrorism and the protection of human rights and fundamental freedoms' en 'Providing universal access to reproductive health care' op het programma.

De conferentie werd met enorme inzet en veel enthousiasme georganiseerd door bovenbouwleerlingen van beide vestigingen. Deze leerlingen (bestaande uit een Algemeen Bestuur van zo'n 20 leerlingen, aangestuurd door twee docenten en een

Lees verder >>

Sectie Frans
Zit je in klas 2 van en houd je van Frans en toneelspelen? Geef je dan op voor het Petit Nicolas theaterfestival, waarbij we een toneelstukje over Le Petit Nicolas gaan uitvoeren. Kom voor meer informatie op donderdag 23 november in de grote pauze naar lokaal B04 en/of meld je aan per mail bij Mw. van Moorsel of Mw. de Jong. Deelname staat open voor leerlingen van Athena en Socrates. De repetities vinden plaats op Athena, na schooltijd of in de pauze. Het project kost niet heel veel tijd en levert veel plezier op!

Lees verder >>

J. van Ostaay en I. Mertens
Science4U is de kans voor leerlingen uit klas 2 en 3 om een kijkje te nemen in de keuken van de wetenschap en er zelf een steentje aan bij te dragen. Een groepje van drie tot vier leerlingen doet samen met een vijfdeklasser een eigen onderzoek op een universiteit, onderzoeksinstituut of bedrijf. 

Lijkt dit je leuk?
Tijdens de startbijeenkomst worden de diverse onderzoeken op het gebied van biologie, natuurkunde, scheikunde, psychologie of archeologie op school gepresenteerd waaruit jij kan kiezen. Ongeveer vier dagdelen in de periode februari t/m mei zal je eraan werken. 8 juni presenteer je dan jouw onderzoek op school aan klasgenoten, docenten, ouders en wetenschappers. 

Dus:
zit je in klas 2 of 3, wil je weten hoe een echt lab er van binnen uitziet, ben je nieuwsgierig hoe een wetenschapper te werk gaat en lijkt het doen van een eigen onderzoek aan nieuwe dingen je leuk? Ga naar het vak ‘Science4U’ in IT’S, vul je gegevens in en omschrijf in maximaal 5 regels waarom wij jou zouden moeten uitkiezen om aan het project mee te mogen doen. De deadline voor aanmelden is vrijdag 12 januari 2018. Hierna krijg je uiterlijk 23 januari van ons een e-mailtje of je geselecteerd bent om mee te mogen doen. Vrijdag 26 januari 2018 is de startbijeenkomst. Voor extra informatie kan je een e-mail sturen naar meneer Van Ostaay en mevrouw Mertens via science4usgl@gmail.com.

Lees verder >>

M. de Weert
Omdat de ziekmeldlijn defect is, hebben wij alle ouders dinsdagavond een mail gestuurd over een alternatieve mogelijkheid.
Via Magister kunt u doorgeven of uw zoon/dochter ziek is en niet naar school kan komen.

Wij hopen dat het probleem na de toetsweek opgelost is. Tot die tijd is het belangrijk dat u (zeker in de toetsweek) elke dag doorgeeft of uw zoon/dochter absent is.

Excuses voor het ongemak.

 

 

 

 

 

Lees verder >>
Otto van Dijk en Elise Bouman
Reis je ook graag af naar Florence ten tijden van de Renaissance? Wil je weten wat koopman Simone doet als hij zijn vrouw Bianca thuis aantreft met de Florentijnse koopman Bardi? En wat doet de familie van de pas overleden rijke koopman Donati om te voorkomen dat hij zijn vermogen nalaat aan een klooster? Wil je weten hoe het is om als zanger een avond onversterkt op een podium te zingen? Hoe is het om als musicus in een orkestbak te zitten en nooit iets van de voorstelling te kunnen zien?
We zijn weer opzoek naar enthousiaste Kultur- en muziekliefhebbers. We kunnen met 30 bovenbouwleerlingen een bezoek brengen aan een workshop (’s middags) en een voorstelling (’s avonds) van de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Mooi voor je bucket list -maar nog beter- een opmaat voor een rijk volwassen leven.

  Lees verder >>

Jaap Toorenaar
Afgelopen augustus ging voor de zevende keer een groep ouders met docenten op Romereis.
Ook dit jaar waren de deelnemers weer erg enthousiast.
De reis vindt eens in de drie jaar plaats, dus dat wordt dan augustus 2020. U kunt u nu al vrijblijvend opgeven als belangstellende door een mailtje te sturen naar Jaap Toorenaar.
Wilt u het verslag van twee van de deelnemers van afgelopen zomer lezen? Dat staat  hier

Lees verder >>

Inge Konradt & Diana Stuurman
Are you interested in reading Latin and/or Greek texts? And do you wish to develop your acting and presentation skills? This is your chance to join an exclusive project! We are looking for a small group of enthusiastic and creative fourth formers who want to participate in this year’s Albion’s Shores Project. Albion’s Shores Project (short ASP) is an interdisciplinary project in which the English, Classical and Drama department work together to examine Roman and medieval England. This project starts on 9 January 2018 and will be concluded with a visit to Canterbury and Bath from April 15 -18, 2018. Interested? Please write an application letter in English, specifying first and foremost your motivation as well as giving your personal information.Then go to ITS ? Albion’s Shores 2018 and upload your letter. Deadline 19 November 2018.
 

Lees verder >>

Anne Reichart and Kees van Welzen
•    You still haven’t participated in an internationalization project and want to do so before you leave school? Well     this might be your opportunity!

•    We are looking for a small group of enthusiastic and creative fifth formers who want to participate in this year’s     EEP project

•    The EEP is the European Educational Project with the Liceo Scientifico in Voghera (Galileo Galilei). It focusses on the livability of the city we inhabit and studies social and environmental problems, using sustainable means to try to solve them. 

 

Lees verder >>
Professeurs de français 
Vous aimez participer au LEMUN ? Vous aimez le français et vous voulez devenir meilleur(e)(s) ? Alors, profitez de la chance que notre école participera au MFNU (Modèle Francophone des Nations Unies) à La Haye. Le 14e Modèle Francophone des Nations Unies se tiendra au Lycée Vincent van Gogh à La Haye les vendredi 23, samedi 24 et dimanche 25 mars 2018. Le thème choisi pour cette 14e session est: «Les changements climatiques et la protection de l'environnement».
La participation au MFNU vous offrira la possibilité de débattre en français au Conseil de Sécurité, au Conseil des Droits de l'Homme, au Conseil Économique et Social ou encore au Forum Scientifique.
  Lees verder >>
College van Bestuur
Het Stedelijk Gymnasium Leiden zoekt m.i.v. 1 november een conrector onderwijs en zorg (0,8-1,0 fte). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Vieveen (voorzitter College van Bestuur) of mevrouw Krul (lid College van Bestuur) 071 5121365. Reacties uiterlijk zondag 22 oktober o.v.v. sollicitatie conrector Onderwijs en Zorg naar vacatures@gymnasiumleiden.nl. Lees verder >>
Mohammad Nazir
Alle 3e klassen hebben vorig jaar voor het vak economie een eerste ruwe opzet van een ondernemingsplan gemaakt. Dit hebben de meesten gedaan voor de bonuspunten die te verdienen waren, en verder gingen de meesten niet. Maar Tijs Yesilkagit en Levi Ari Pronk besloten om net een stap verder te gaan. Zij gebruikten hun eerste opzet van het ondernemingsplan om echt een eigen onderneming te starten! Deze twee heren hebben in een jaar dan ook erg veel bereikt. Daarom presenteer ik u ook met veel trots hun interview dat de afgelopen week werd gepubliceerd in de Oegstgeester Courant ... Lees verder >>

College van bestuur
Het Stedelijk Gymnasium Leiden zoekt twee leden voor de Raad van Toezicht van de school. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Vieveen (voorzitter College van Bestuur) of mevrouw Krul (lid College van Bestuur) 071 5121365. Klik hier voor de profielschets.

 

 

Lees verder >>
Coördinatoren klas 3
Voor de ouders is er elk schooljaar ten minste één ouderavond. Het doel van deze avond is dat de ouders met de mentor en met elkaar kennis maken, dat er informatie wordt gegeven over de klas als groep en over activiteiten binnen de school of in klassenverband. Per leerjaar zijn er bovendien plenaire ouderavonden die een informatief karakter hebben, zoals de voorlichtingsavonden over de Tweede Fase, profielkeuze, het winterkamp, de Romereis en het examenjaar.
Als er presentaties worden gegeven hebben wij op de ouderpagina van de schoolsite een plek waar die komen te staan. Lees verder >>

Raisa Mulder, Secretary LEMUN 2017

Beste docent, ouder, grootouder of andere geïnteresseerde,

Dit jaar zal er weer een LEMUN-conferentie plaatsvinden op het Stedelijk Gymnasium Leiden te Athena. Dit is een jaarlijks georganiseerd event voor en door leerlingen van het Gymnasium en daar buiten. Het is de afkorting voor 'Leiden Model United Nations' en het houdt in dat er een simulatie van de Verenigde Naties wordt gemaakt. Hierbij vertegenwoordigen scholieren als 'delegate' elk een land en wordt er gedebatteerd over wereldproblemen. Dit alles gebeurt aan de hand van resoluties en via de richtlijnen van de Verenigde Naties. Dit jaar zal LEMUN plaatsvinden van 17 -19 november. 

Dit alles is mogelijk door een bestuur van leerlingen, de STAFF, die jaarlijks wordt samengesteld. Zij zijn hard nodig vanwege het grote organisatorische aspect dat achter LEMUN zit. Zo verwelkomen wij rond de 450 mensen op onze school van binnen- en buitenland. Dit jaar zullen scholen uit landen als Libanon, Griekenland, Nepal en Tunesië aanwezig zijn. Wij stimuleren hiermee de ontwikkeling van retorische en diplomatieke vaardigheden voor iedereen.

LEMUN zorgt elk jaar drie dagen lang voor een bijzondere sfeer en een unieke ervaring voor alle aanwezigen. Het is dan ook om die reden dat er op zaterdag en zondag een LEMUN tour wordt georganiseerd voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerde die een familielid hebben die mee doet als delegate of STAFF lid aan LEMUN. Mocht U interesse hebben in een informatieve rondleiding tijdens LEMUN kunt u de informatie om u aan te melden vinden in bijgevoegde link.

Lees verder >>

Mario Verkooijen
Vorig schooljaar hebben leerlingen van cluster 5 Kunst Beeldende Vorming van Socrates beeldend werk gemaakt bij madrigalen en motetten van Monteverdi en Gesualdo. Het resultaat hiervan is te zien bij de uitvoering van 16 september in Diligentia Den Haag en 23 september in de Aalmarktzaal (Stadsgehoorzaal ) Leiden. Aanvang 20.15. Het werk van de leerlingen is gedeeltelijk verwerkt in en op het toneel en tentoongesteld in de Aalmarktzaal. De madrigalen en motetten worden gezongen door leden van het ensemble Key2singing. Voor nadere informatie zie de bijgevoegde flyer. Komt allen luisteren en kijken!

Lees verder >>

Saskia Hakkaart 
Voor leerlingen van klas 4, 5 en 6:
Zoals ieder jaar organiseert de sectie Drama een pakket theaterbezoeken waar je je voor kunt aanmelden.  In samenwerking met het Nationale Theater in Den Haag bezoeken we een serie van 7 voorstellingen. Je krijgt dan een exclusieve VIP behandeling, je praat met acteurs, regisseurs en vormgevers en je neemt een kijkje achter de schermen. De voorstellingen voor komend schooljaar zijn;
dinsdag 12 september                Race/Nationale Theater 
dinsdag 24 oktober                     Casino Nonstop/Theater Utrecht 
woensdag 15 november             Alleen/Theatergroep Stan 
vrijdag 15 december                   Kinderen van Judas/toneelgroep Oostpool   
woensdag 24 januari                  Bromance/toneelgroep Oostpool    
vrijdag 23 februari                       Innenschau/Jakob Ahlbom 

Mocht je deel willen nemen dan gaan we ervan uit dat je bij alle voorstellingen aanwezig kunt zijn. De voorstellingen worden betaald met de cultuurpas. Reiskosten naar Den Haag zijn op eigen rekening. 
Mocht je deel willen nemen stuur dan een persoonlijk mailtje naar mevr.Hakkaart. Er zijn maar 20 plaatsen. Plaatsing is op volgorde van aanmelding.

Lees verder >>

Webredactie
Er komen al weer veel aanvragen voor huiswerkhulp binnen. Heel goed natuurlijk, maar dat betekent dat we ouderejaars leerlingen nodig hebben, die huiswerkhulp willen geven.

Wil je huiswerkhulp geven?
Download dan het formulier op deze pagina en haal een handtekening van je docent. Mail het daarna naar mevrouw Konradt (Socrates) of mevrouw Tinnevelt (Athena).

Wil je huiswerkhulp krijgen?
Hier vind je het formulier, vul het in en mail ons dan: voor Socrates naar mevr. I. Konradt, voor Athena naar mevr. J. Tinnevelt. We kijken dan of zich iemand heeft aangemeld, die jouw vak geeft en we maken een match. Qui docet discit!

 

Lees verder >>

Sectie beeldende vorming
Frédérique Boon (17) van het Stedelijk Gymnasium Leiden heeft met een ruime meerderheid aan stemmen zondag 25 juni ook de Young St-Ars publieksprijs in de wacht weten te slepen. Bij de opening van de tentoonstelling had ze al de juryprijs in de categorie 'tweedimensionaal' gewonnen. De vakjury bestaande uit Tim Juffermans (beeldend kunstenaar), Theo de Wit (journalist Leidsch Dagblad) en Milou van Lieshout (Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam) hadden het Milfmeisje van Frédérique bij de opening van de tentoonstelling ... 
 

Lees verder >>

Sectie Beeldende Vorming
Met het schilderij ‘Het MILF-meisje’ heeft Frédérique Boon uit 5M de 1e prijs 2D-werk gewonnen bij de expositie van YOUNG St-ARS bij ARS AEMULA. Haar werk werd door de vakjury o.a. geprezen om de eigenzinnigheid, humor, technische perfectie en de knipoog naar de grote schilderkunst. We kunnen met recht trots zijn op Frédérique, haar talent wordt gezien en beloond! Te midden van de 180 ingezonden werken van eindexamenleerlingen van zeven andere Leidse middelbare scholen springt haar werk in de categorie 2D er overtuigend boven uit. De expositie is de komende twee weken op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 te zien bij ARS AEMULA, Pieterskerkgracht 9.

Lees verder >>
                          1-19 van de 19