Anne Reichart en Kees van Welzen
Eating less meat is sustainable, but how to achieve it? Are electric cars really as sustainable as we think? Can alternative energy resources be a road to a better economic position for poorer countries? Deforestation, desertification, how to prevent these dramatic changes to the landscape - what are we humans doing to the world and to the future of mankind by persisting in our irresponsible behaviour?

These are some of the issues that 46 students are discussing and finding answers to in the final week of the European Educational Project in Voghera. The Catholic University of Piacenza provided us with some interesting food for thought during lectures we attended on Monday. For two years now, they have been offering a complete course in English; SAFE, Sustainable Agriculture for Food quality and Environment.

 

Lees verder >>

Sabine Hof
Am 17. April war der Tag der deutschen Sprache. Auf Socrates haben die Klassen 2d - 2f – 3a – 3d Mit bunter Deko, leckerem Kuchen, tollen Spielen, deutscher Musik und einem supergeilen Auftritt für Stimmung gesorgt.
Danke ihr wart echt Spitzenklasse !!!

Lees verder >>
Siri den Boer, Phebe Goedhart en Phebe Cordewener
Het weekend van 23 tot 25 maart hebben 11 leerlingen van Socrates en Athena deelgenomen aan de MFNU in Den Haag (veel Fransen konden dit niet uitspreken). Dit was de 14e keer dat dit wordt georganiseerd. MFNU staat voor Modèle francophone des Nations unies. In dit weekend doen leerlingen uit allerlei verschillende landen, voornamelijk Franstalige landen, de debatten van de Verenigde Naties na. Het thema van dit jaar was milieu. Er is gepraat over vervuiling, opwarming van de aarde en ziektes die verergeren door milieuverandering, dit gebeurde allemaal in het Frans. Het is een echte uitdaging, drie dagen lang in een totaal Frans milieu. Vrijdagochtend vertrokken we met z’n allen vanuit Leiden naar Den Haag Centraal, daar aangekomen namen we de tram, die helemaal vol zat met andere deelnemers, naar het Kurhaus, hier vond in een mooie zaal de openingsceremonie plaats waar de optredens en de vlaggenceremonie erg leuk waren. Vanuit daar zijn we naar het Vincent van Gogh college gegaan, waar voor de deelnemers het lobbyen begon en de vertalers alvast konden beginnen met vertalen van stukjes uit de Canard, het blad van de MFNU. Op zaterdag begon het debatteren in de verschillende comités. Na een lange dag en een heerlijke warme lunch, gingen we weer naar huis. Voor sommigen was deze dag echter nog niet beëindigd, zij gingen eerst gezamenlijk uit eten en daarna naar het MFNU-feest. Op zondag sloten we het weekend af met de sluitingsvergadering en ceremonie, waar alle uiteindelijke beslissingen van de comités werden besproken en alle belangrijke mensen werden bedankt. Het was een leerzaam en gezellig weekend!
Linkje naar de aftermovie. Lees verder >>

Sectie klassieke talen
In de maand maart hebben onze derde klassen zich tijdens een les Grieks verdiept in de vraag wat een inscriptie op steen ons te zeggen kan hebben. Onder leiding van een gastdocent van het Rijksmuseum van Oudheden, leerden zij wat epigrafiek is en konden zij ervaren hoe lastig het kan zijn om het Grieks op een steen te lezen. Anderzijds waren er ook woorden en uitgangen van woorden herkenbaar: het Grieks wat wij leren is niet alleen het Grieks van de grote, klassieke auteurs, maar kan ook informatie zijn van gewone mensen, jong en oud.
Na een korte instructie over epigrafiek en over de vorm van de game ging de klas in groepjes aan de slag om de code te kraken. Via drie levels, boosters en maluspunten ontcijferden de groepjes de inhoud van de inscriptie, kraakten de code en verdienden daarmee punten.
We hebben de scores nu binnen. Klas 3Q heeft de workshop nog te goed, mocht de score wijzigen, dan melden we dit. Winnaar op Socrates is klas 3E, op Athena is het klas 3P: gefeliciteerd!
 

Lees verder >>

Eline van Moorsel, namens sectie Frans
Wanneer je Jumèna, Amy en Amber uit 1P een speciale opdracht geeft waarmee ze een prijs kunnen winnen voor het vak Frans, krijg je een geweldig product aangereikt: een vlog over Franse dingen in hun dagelijks leven! Deze inzending werd ook enorm gewaardeerd door de jury van het Concours Interscolaire, dus afgelopen vrijdag zijn deze meiden samen met supporters Isa, Anna en Daniëlle naar Utrecht afgereisd voor de finale.
Jaarlijks wordt het Concours Interscolaire georganiseerd door onder andere het Institut français en de Franse Ambassade. Zij schrijven per editie een nieuwe opdracht uit. Dit jaar was het thema Le Vlog en Vogue. Nederlandse scholen gingen met elkaar de strijd aan om het beste filmpje te maken.
De concurrentie was groot: de meiden namen het als enige brugklassers op tegen vier 2e klassen. Zij behaalden in hun eigen categorie de 

Lees verder >>
Decanaat
Maar liefst acht leerlingen van onze school kregen donderdag hun diploma van Pre University College. Anderhalf jaar lang volgden zij universitair onderwijs naast hun gewone schoolwerk. Trots feliciteren wij hen met deze prachtprestatie!
Beste Roos Kuiper, Zoya Polshchykova, Pieter van Strien en Fleur Walravens (Socrates), Maarten Combrink, Wouter Hajer, Thijs Kramers en Sterre Mulder (Athena): hartelijk gefeliciteerd met het succesvol deelnemen aan Pre University College van de Universiteit Leiden! Tijdens een mooie traditionele slotceremonie op donderdagmiddag 12 april in de Marekerk werden de ‘laureaten’ terecht in het zonnetje gezet. 

  Lees verder >>
Levi Ari Pronk
Vorige week maandag vertrokken 23 Nederlandse leerlingen met de bus richting Brussel voor het Brussel-Leiden Project (BLP). De eerste dag was er tijd om het Franse toneelstuk van Molière “Les femmes savantes” op te voeren. Hierna was het alweer tijd om neer te strijken in het gastgezin. De volgende dag begon met een paar uur les, waarna we de stad Brussel indoken voor een historische wandeling. De Belgen moesten tijdens deze wandeling presentaties geven in het Nederlands voor een cijfer. Hierbij moesten de Nederlanders helpen door een deel van de presentatie in het Frans te doen. Op woensdag hadden we eerst vijf uur les (in België zijn deze uren aangesloten en hebben dus geen pauze tussendoor). Vervolgens zijn we naar de schaatsbaan gegaan en  Lees verder >>

Peter en Elzemarie (1C), Leerlingmediators klas 1
Op woensdag 21 maart hadden wij het mediation examen. Voordat het zover was hebben we eerst een mediationcursus gehad. In deze lessen leerden we hoe we medeleerlingen kunnen begeleiden bij het oplossen van een conflict. Ook maakten we kennis met de groep. Het is een leuke groep! We kregen lessen over verschillende gesprekstechnieken, hoe ruzies in elkaar steken, welke gevoelens daarbij komen kijken en welke belangen de verschillende partijen hebben. Natuurlijk ook over hoe een mediation gesprek verloopt. Deze lessen kregen we van Suzanna Warrens-Bausch. In de laatste les maakten we kennis met de mediators van klas 2. 
Na deze cursus was daar eindelijk het mediation examen. In een duo moesten we een ruzie oplossen van twee tweede klassers. Daarna was het wachten op de uitslag. Het was zenuwslopend maar gelukkig was iedereen geslaagd. Toen was de diploma-uitreiking. We werden toegejuicht door de ouders, docenten en mediators van klas 2. We werden 1 voor 1 naar voren geroepen en kreeg je het diploma. Het was een erg leuke ervaring en we hebben er veel van geleerd. We kijken er naar uit om ruzies op te lossen????!
 

Lees verder >>
Sectie Frans
Vorige week deed een tiental leerlingen van Athena en Socrates mee aan het Franse DELF-examen. Zit je in klas 3,5 of 6 en wil je in juni ook meedoen? Geef je dan op dmv het strookje in bijgaande brief. Let op: voor leerlingen in klas 3 die volgend jaar geen Frans kiezen en voor leerlingen van klas 6 is dit de laatste mogelijkheid om dit fel begeerde diploma in de wacht te slepen. Zit je in klas 5 of 6, overleg dan eerst even met je docent Frans over het juiste niveau (B1 of B2). Lever je strookje uiterlijk 3 april in bij Mw. Greve (Socrates) of Mw. de Jong (Athena).
Brief voor leerlingen klas 3 en brief voor leerlingen klas 5/6. Lees verder >>
Sectie Frans
Op woensdag 14 maart is Stijn Zelhorst uit 6K naar Gouda afgereisd voor de finale van Prix Du Jeune Lecteur Nederland. Deze wedstrijd, georganiseerd door het Institut Français, ging over het boek ‘Petit Pays’ van Gaël Faye. Leerlingen uit heel Nederlands moesten in het Frans een brief schrijven aan een schoolgenoot over dit boek en konden hiermee de Prix du Jeune Lecteur in de wacht slepen. De roman gaat over genocide in Rwanda en Burundi en daar was het programma zeker mee in overeenstemming. De feestelijke middag bestond uit verschillende optredens en lezingen van invloedrijke Burundezen, zoals de blogger Gratia Ancilla Ndikumana van Yaga Burundi. Aan het einde van de middag was het tijd om de uitslag van de ingestuurde verslagen bekend te maken. Stijn is hierbij tweede van de dertig inzendingen geworden. Félicitations!
Meer info: http://www.franszelfsprekend.nl/doe-mee/prix-du-jeune-lecteur 
  Lees verder >>

Afra Peetoom
Met de handschoenen aan, het thermo-ondergoed mee en drie mutsen op vertrokken de clusters Duits en Beeldende Vorming klas 6 op 24 februari richting Berlijn. Met z’n allen de bus in, op naar het land van curryworst dat een stukje geschiedenis heeft op elke straathoek en een gemiddelde gevoelstemperatuur van zo’n tien graden kouder dan in Nederland. 
Terwijl de rest van klas 6 wat uurtjes bij-sliep en achterlopende examenstof inhaalde, maakten deze leerlingen kennis met alle highlights en zijstraatjes van Berlijn. Binnen vier dagen werd alles tussen kunst en cultuur in bekeken, van expressionistische musea tot het Olympisch stadion. Vooral de stadswandelingen maakten een grote indruk, al stond het merendeel niet te springen van enthousiasme, maar juist om het gevoel in hun tenen weer terug te krijgen. Naast de grote hoeveelheid aan excursies was er ook veel vrije tijd, waar de leerlingen zelf de stad konden ontdekken. Er werd geshopt, gechilld, en ook nog een beetje cultuur gesnoven. Met nachtelijke escapades die leidden tot een feestje bij de receptionist in plaats van op de bowlingbaan, ging de reis niet helemaal vlekkeloos, maar het was zeker een mooie afsluiter van dit jaar en een avontuur om nooit te vergeten.

 

Lees verder >>

Coen de Witt Wijnen
Vorige week hing de school vol met verkiezingsposters. Alle negen deelnemende partijen in de gemeenteraadsverkiezingen van Leiden waren vertegenwoordigd. De vijfde-klassers hielden zich bezig met de campagne. PvdA-pennen, VVD-ballonnen, D66-vlaggetjes op zelfgemaakte SP-flyers: alles werd uit de kast getrokken om de grootste partij te worden van het Stedelijk Gymnasium Leiden.

Op Athena was de uitslag uiteindelijk duidelijk: D66 was de grootste partij. Met 30,2 % van de stemmen hield de partij van lijsttrekker Paul Dirkse GroenLinks (25,1 %) en de VVD (14,9 %) achter zich.
Op Socrates waren de verschillen een stuk kleiner: Hier haalde juist GroenLinks de meeste stemmen binnen (24,7 %). D66 volgde met 22, 4 % van de stemmen op korte afstand en VVD maakte met    18,5 % de top drie compleet.
In totaal hebben er 1.621 leerlingen gestemd. 724 op Socrates en 897 op Athena. Dit betekent een opkomst van 93,6 %!

 

Lees verder >>

Judith Nobels
Afgelopen dinsdag 13 maart trokken vijfdeklassers Aster de Boer, Rosanne Jonker, Anette Anten, Fatemeh Mesbah en Anoushka Jongsten naar Rotterdam voor de slotdag van de Inktaap 2018. De Inktaap is een literaire prijs die wordt uitgereikt door jongeren. De shortlist voor de prijs bestond uit De tolk van Java (Alfred Birney), Rivieren (Martin Michael Driessen) en WIL (Jeroen Olyslaegers). In de voorafgaande maanden hadden een aantal van onze leerlingen uit klas 5 en 6 deze werken gelezen en besproken tijdens naschoolse bijeenkomsten onder leiding van docenten Nederlands. Ze kozen hun favoriet, De tolk van Java, en hun stem bepaalde mee wie er dinsdag met de prijs aan de haal zou gaan.

 

Lees verder >>

Frank Zeven, Ilja Verolme
Op 6 maart was er een ouderavond voor de ouders van klas 5. De powerpoints bij de presentaties kunt u hier vinden. Wij attenderen er u er ook op dat er veel informatie te vinden is op de decanenpagina van onze site.

 

Lees verder >>
Jaap Toorenaar
Sinds 25 jaar regelt ons Stedelijk Gymnasium een buitengewoon goedkope mogelijkheid voor scholieren om kennis te maken met het klassieke muziekrepertoire van een groot symfonieorkest.
Voor € 60,- kan elke leerling zes concerten bijwonen van het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. De brochure voor het nieuwe seizoen is net binnen en er staan komend seizoen grote toppers uit de muziekliteratuur op het programma, zoals de vijfde symfonie van Beethoven, Tsjaikofski en de negende symfonie van Dvorak.
Als ouders zelf ook zin krijgen, regelen we dat ook nog! Zij betalen dan de volwassenenprijs voor de derde rang (€ 117,30). In de abonnementsprijs zitten ook nog per concert twee consumpties inbegrepen.
  Lees verder >>

Sectie Engels
The English department is extremely proud and pleased that all 173 students participating in the CAE/CPE programme have passed. The stack of certificates yet to be handed out is impressive. While the certificate is a great reward in itself, some students might expect a sugary treat as well. Our warmest congratulations to all! 
 

Lees verder >>

Anne Reichart & Kees van Welzen
Although this year’s EEP –our longest running internationalization project - got off to a good start, it almost ended in tears after the cancellation of the flight of the Italian students back home. The threat of a snow storm upset many students as Friday’s flight was cancelled on Thursday evening. However matters were solved  -  a very early flight was booked for the Saturday morning – and the debate on Friday in our town-hall allowed the week to end with a bang!
When the project started twenty-one years ago, hardly anyone had heard of our topic “Sustainability”, but now the debate was opened by councilor Mr Paul Dirkse, who even has Sustainability in his portfolio! Four sixth form students – Hein, Karim, Phine , Julia -  all participants of the EEP last year, presided the debate expertly and all 45 participants contributed in 

Lees verder >>

Socrates English year six, Ms Joustra, Ms Reichart, and Ms Wakelkamp
It is with great pride and joy that we can announce all students who took part in this year’s CAE exams, as well as those who went the extra mile and took the CPE exam, have passed! The occasion was celebrated with a small certificate ceremony and scones. We would like to congratulate all students with their outstanding achievement!
 

Lees verder >>

Olga Halbertsma
Wat doe je, als je van het Rijksmuseum van Oudheden een fraaie reproductie hebt gekregen van een dergelijke afmeting, dat deze niet in een auto vervoerd kan worden? Als je die grote, maar niet zware reproductie al in gedachten ziet hangen in lokaal 105, waar een lege plek is?

Met winterkamp in aantocht is dat niet moeilijk. Drie derdeklassers Jesper, Jan en Michiel uit 3E waren bereid met hun docente Grieks mee te marcheren op een zonovergoten dag deze week om het nuttige met het nuttige te verenigen. Wij liepen in 20 minuten van Socrates naar het RMO in de binnenstad, namen de verstevigde, wind- en waterbestendige poster onder de arm en wandelden in stevig tempo terug naar school. In nog geen uur was de training met bepakking voor winterkamp die dag afgerond en hing de poster prachtig in lokaal 105.

Veel dank aan deze heren!

Lees verder >>

Wiep Foeken en Jonathan Thijs
Winst! Afgelopen zaterdag is het ons debatteam weer gelukt bij een toernooi van de Debatunie. Dat vond plaats bij het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, waar onze debatteams vorig jaar ook al een keer hebben gedebatteerd. Bij de toernooien van de Debatunie zijn er drie verschillende categorieën: Lagerhuis + (bestaande uit speeches en vrij debat), Hogerhuis (volledig opgebouwd uit speeches) en Retorica (een losse vrije speech over een vast onderwerp).

Na de constatering dat de trap bij het Erasmiaans van exact hetzelfde marmer is gemaakt als de wenteltrappen op Athena kon het toernooi beginnen.

 

Lees verder >>
Sectie Muziek
De leerlingen met muziek uit klas 6 zijn momenteel druk aan het repeteren, want binnenkort is het dan zo ver: ze zullen allemaal met hun eigen gekozen nummer de sterren van de hemel spelen op het eindexamenconcert. Op de locatie Socrates zal het eindexamenconcert op 8 februari plaatsvinden; u kunt plaatsnemen voor het podium vanaf 19:10 en om 19:30 zal het spektakel beginnen. Op de locatie Athena zal dit op zowel 15 als 16 februari zijn. Wij muzikanten hopen velen van u te mogen ontvangen op deze speciale avonden! Lees verder >>
Jaap Toorenaar
Op zondag 28 januari vond de regionale voorronde voor de quiz Ken Je Klassieken plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Het team van Athena wist een topprestatie neer te zetten en drong door tot de finale. 
Van 10 teams mochten er twee door naar de internationale finale op 20 april. Ons Athena-team, bestaande uit Joeri Bal en Marlies de Groot uit klas 6. Michelle van Grol uit klas 5 en Job Segers uit klas 4, werd tweede en gaat dus door. Ook het team van Socrates (Jochem van de Kamp, Jan Veenhof, Charlotte Schoonhoven en Insa Stech) kan met een gedeelde 4e plaats trots op de neergezette prestatie zijn. De finale is in de Week van de Klassieken op 20 april, 17.00 in de Tempelzaal van het RMO Lees verder >>
Sectie Muziek
Aanstaande zondag is er weer het jaarlijkse koffieconcert. Onder het genot van een kop koffie of thee kunt u genieten van optredens in allerlei stijlen. Een ochtend vol verrassingen. Wij en de leerlingen hopen velen van u weer te mogen zien!
Wanneer? Zondag 28 januari 2018.
Waar? Op Athena.
Hoe laat? Vanaf 10.30u.
Voor wie? Voor ouders, broertjes en zusjes, docenten, leerlingen en andere geïnteresseerden.

Voor in de agenda: donderdag 8 februari het eindexamenconcert op Socrates en een week later op 15 en 16 het concert op Athena. Komt en geniet! Lees verder >>
Siteredactie
Op vrijdag 12 januari jl reisden negen leerlingen uit de onderbouw af naar Wijk aan Zee, om daar deel te nemen aan de finale van het NK schaken voor schoolteams Voortgezet Onderwijs leerjaren 1 en 2. Traditiegetrouw vond het evenement plaats op de openingsdag van het Tata Steel Chess Tournament. De schoolteams hadden zich middels landelijke voorronden weten te plaatsen voor dit NK. Team 1 bestond uit Timo Yeh, Cato de Zoeten, Thomas Kentstra en Kiri Arnold. In team 2 speelden Ischa Versteegen, Ramiro Aalstein, Stijn Sannen, Jette Sannen en Jelle Zoet. Het resultaat mocht er zijn: team 1 werd met overmacht kampioen en team 2 eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats. Van harte proficiat! De nationale titel bij de onderbouw is hiermee, na een jaartje ‘uitlenen’, weer terug bij het Stedelijk Gymnasium Leiden. Lees verder >>

Ahmad Al Dweib, namens het Exchange Program

Talent Education
Teachers and school students from Leiden (NL), Ljubljana (SI), Pilsen (CZ) and Brno (CZ) have joined the exchange program of Erasmus Plus to work on Design Thinking and Practical
 

Lees verder >>
                          1-25 van de 25