Sectie Engels
The English department is extremely proud and pleased that all 173 students participating in the CAE/CPE programme have passed. The stack of certificates yet to be handed out is impressive. While the certificate is a great reward in itself, some students might expect a sugary treat as well. Our warmest congratulations to all! 
 

Lees verder >>

Anne Reichart & Kees van Welzen
Although this year’s EEP –our longest running internationalization project - got off to a good start, it almost ended in tears after the cancellation of the flight of the Italian students back home. The threat of a snow storm upset many students as Friday’s flight was cancelled on Thursday evening. However matters were solved  -  a very early flight was booked for the Saturday morning – and the debate on Friday in our town-hall allowed the week to end with a bang!
When the project started twenty-one years ago, hardly anyone had heard of our topic “Sustainability”, but now the debate was opened by councilor Mr Paul Dirkse, who even has Sustainability in his portfolio! Four sixth form students – Hein, Karim, Phine , Julia -  all participants of the EEP last year, presided the debate expertly and all 45 participants contributed in 

Lees verder >>

Socrates English year six, Ms Joustra, Ms Reichart, and Ms Wakelkamp
It is with great pride and joy that we can announce all students who took part in this year’s CAE exams, as well as those who went the extra mile and took the CPE exam, have passed! The occasion was celebrated with a small certificate ceremony and scones. We would like to congratulate all students with their outstanding achievement!
 

Lees verder >>

Olga Halbertsma
Wat doe je, als je van het Rijksmuseum van Oudheden een fraaie reproductie hebt gekregen van een dergelijke afmeting, dat deze niet in een auto vervoerd kan worden? Als je die grote, maar niet zware reproductie al in gedachten ziet hangen in lokaal 105, waar een lege plek is?

Met winterkamp in aantocht is dat niet moeilijk. Drie derdeklassers Jesper, Jan en Michiel uit 3E waren bereid met hun docente Grieks mee te marcheren op een zonovergoten dag deze week om het nuttige met het nuttige te verenigen. Wij liepen in 20 minuten van Socrates naar het RMO in de binnenstad, namen de verstevigde, wind- en waterbestendige poster onder de arm en wandelden in stevig tempo terug naar school. In nog geen uur was de training met bepakking voor winterkamp die dag afgerond en hing de poster prachtig in lokaal 105.

Veel dank aan deze heren!

Lees verder >>

Wiep Foeken en Jonathan Thijs
Winst! Afgelopen zaterdag is het ons debatteam weer gelukt bij een toernooi van de Debatunie. Dat vond plaats bij het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam, waar onze debatteams vorig jaar ook al een keer hebben gedebatteerd. Bij de toernooien van de Debatunie zijn er drie verschillende categorieën: Lagerhuis + (bestaande uit speeches en vrij debat), Hogerhuis (volledig opgebouwd uit speeches) en Retorica (een losse vrije speech over een vast onderwerp).

Na de constatering dat de trap bij het Erasmiaans van exact hetzelfde marmer is gemaakt als de wenteltrappen op Athena kon het toernooi beginnen.

 

Lees verder >>
Sectie Muziek
De leerlingen met muziek uit klas 6 zijn momenteel druk aan het repeteren, want binnenkort is het dan zo ver: ze zullen allemaal met hun eigen gekozen nummer de sterren van de hemel spelen op het eindexamenconcert. Op de locatie Socrates zal het eindexamenconcert op 8 februari plaatsvinden; u kunt plaatsnemen voor het podium vanaf 19:10 en om 19:30 zal het spektakel beginnen. Op de locatie Athena zal dit op zowel 15 als 16 februari zijn. Wij muzikanten hopen velen van u te mogen ontvangen op deze speciale avonden! Lees verder >>
Jaap Toorenaar
Op zondag 28 januari vond de regionale voorronde voor de quiz Ken Je Klassieken plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Het team van Athena wist een topprestatie neer te zetten en drong door tot de finale. 
Van 10 teams mochten er twee door naar de internationale finale op 20 april. Ons Athena-team, bestaande uit Joeri Bal en Marlies de Groot uit klas 6. Michelle van Grol uit klas 5 en Job Segers uit klas 4, werd tweede en gaat dus door. Ook het team van Socrates (Jochem van de Kamp, Jan Veenhof, Charlotte Schoonhoven en Insa Stech) kan met een gedeelde 4e plaats trots op de neergezette prestatie zijn. De finale is in de Week van de Klassieken op 20 april, 17.00 in de Tempelzaal van het RMO Lees verder >>
Sectie Muziek
Aanstaande zondag is er weer het jaarlijkse koffieconcert. Onder het genot van een kop koffie of thee kunt u genieten van optredens in allerlei stijlen. Een ochtend vol verrassingen. Wij en de leerlingen hopen velen van u weer te mogen zien!
Wanneer? Zondag 28 januari 2018.
Waar? Op Athena.
Hoe laat? Vanaf 10.30u.
Voor wie? Voor ouders, broertjes en zusjes, docenten, leerlingen en andere geïnteresseerden.

Voor in de agenda: donderdag 8 februari het eindexamenconcert op Socrates en een week later op 15 en 16 het concert op Athena. Komt en geniet! Lees verder >>
Siteredactie
Op vrijdag 12 januari jl reisden negen leerlingen uit de onderbouw af naar Wijk aan Zee, om daar deel te nemen aan de finale van het NK schaken voor schoolteams Voortgezet Onderwijs leerjaren 1 en 2. Traditiegetrouw vond het evenement plaats op de openingsdag van het Tata Steel Chess Tournament. De schoolteams hadden zich middels landelijke voorronden weten te plaatsen voor dit NK. Team 1 bestond uit Timo Yeh, Cato de Zoeten, Thomas Kentstra en Kiri Arnold. In team 2 speelden Ischa Versteegen, Ramiro Aalstein, Stijn Sannen, Jette Sannen en Jelle Zoet. Het resultaat mocht er zijn: team 1 werd met overmacht kampioen en team 2 eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats. Van harte proficiat! De nationale titel bij de onderbouw is hiermee, na een jaartje ‘uitlenen’, weer terug bij het Stedelijk Gymnasium Leiden. Lees verder >>

Ahmad Al Dweib, namens het Exchange Program

Talent Education
Teachers and school students from Leiden (NL), Ljubljana (SI), Pilsen (CZ) and Brno (CZ) have joined the exchange program of Erasmus Plus to work on Design Thinking and Practical
 

Lees verder >>

Stéphane Pichon en Eline van Moorsel
Stijn Zelhorst (Athena) en Sjoerd de Haan (Socrates) hebben gisteren het geweldige nieuws ontvangen dat zij geheel zelfstandig het DALF C1 certificaat Frans hebben behaald. Zij zijn voor het examen helemaal naar Groningen afgereisd en mogen zichzelf nu near-native speakers noemen (bij gebrek aan een mooi Frans equivalent). Dit is een uiterst bijzondere prestatie voor leerlingen zonder Franstalige achtergrond. Toutes les félécitations de la part de la section de français pour ce beau résultat!

Lees verder >>

Siteredactie
Het is vrijdag 22 december, 11.45 uur. De kerstvakantie is net begonnen. Na twee roerige dagen met veel zang, spijs en knuffels keert langzaam de rust in school terug. De kerstactie was dit jaar wedereom een logistieke uitdaging van jewelste. Voor het eerst werkten we met tokens, hier en daar moest opbouwend opgetreden worden, maar het enthousiasme was overweldigend. Keihard hebben de vierdeklassers gewerkt, ook de derdeklassers hebben zich organisatorisch het vuur uit de sloffen gelopen om het kerstontbijt met de bewoners van Lorentzhof gezellig te maken. En het resultaat?
Saamhorigheidsgevoel en nieuwe vriendschappen en...
36.179,55 Euro voor Ubunto Mundo.

Vol trots en tevredenheid mogen we uitrusten. Tot volgend jaar!

Lees verder >>

USA-bestuur
Wij, van het USA-bestuur, organiseren elk jaar rond de kerstperiode twee gala’s.
Het thema van de feesten is dit jaar Winter Wonderland. Hieronder vindt u alles wat u moet weten voor het onderbouwgala: 

21 december
Locatie: Socrates

Deuren open: 20.00 u
Deuren dicht: 21.00 u (Leerlingen mogen dan wel naar buiten, maar naar binnen gaat dan niet meer.)
Eindtijd: 23.00 u 
Het is belangrijk dat de leerlingen hun schoolpas meenemen naar het gala! Als zij deze vergeten moeten ze bij de deur een “boete” betalen van 1 euro.

Lees verder >>

Annemijn Geelen
Deze periode heeft de tweede klas Grieks het spannende verhaal van Ifigeneia in Aulis gelezen. In het Grieks lazen we over het begin van de Trojaanse oorlog, hoe alle schepen bij Aulis stil bleven liggen in de baai en wat de enige oplossing was om een wind richting Troje te krijgen: het offer van Ifigeneia. De Trojaanse oorlog wordt beschreven in Homeros’ Ilias, maar het verhaal van Ifigeneia in Aulis is opgesteld door Euripides, een tragedieschrijver uit de vijfde eeuw voor Christus. Het gebeurt nog vaak dat Griekse tragedies worden opgevoerd, precies zoals het Nationaal Theater de afgelopen maanden Ifigeneia Koningskind liet zien. Om de tekst niet alleen te lezen en het Grieks te snappen, maar om het stuk echt te ervaren als een tragedie, zoals in de Griekse oudheid, konden leerlingen zich opgeven om naar de theatervoorstelling te gaan. Het was een geslaagde avond, waarbij de voorstelling vrij letterlijk de scènes uit Euripides’ versie had overgenomen. We zagen hoe Agamemnon en Klytaimnestra ruzie maakten over het lot van hun dochter Ifigeneia, alsof het twee ouders van nu waren die ruziemaakten. We hoorden het Griekse legerkamp schreeuwen bij de aankomst van Ifigeneia. We voelden mee met Ifigeneia, die zich voor allen opofferde. En daarna… was er plotseling weer een gunstige wind. 
 

Lees verder >>
Sectie Frans
Zit je in klas 6 en doe je Frans? Dan is nu hét moment om je in te schrijven voor het DELF-examen niveau B1 of B2 op 21 en 24 maart.
Opgave uiterlijk 15 januari bij Mw. Greve of Mw. de Jong dmv het invulstrookje dat je kunt vinden op It's.
Zit je in een andere klas en wil je ook dit felbegeerde diploma halen, overleg dan eerst met je docent wat het beste moment is om examen te doen.
  Lees verder >>

Julie de Keijzer en Philippine Frohwein
Wij hebben meegedaan aan de uitwisseling tussen Hamburg en Leiden. Eind november zijn onze uitwisselingspartners eerst 5 dagen bij ons gekomen, en we hadden een goede klik met ze. We verheugen ons nu al op de week waarin wij naar Hamburg gaan! Ze hebben lessen bij ons gevolgd en we zijn met de groep naar het Museum van Oudheden geweest. Ook hebben we door de grachten van Amsterdam gevaren en het Anne Frank Huis bezocht. Als afsluiting hebben we gegeten bij de pannenkoekenboerderij. Stroopwafels hebben ze ook in Hamburg, de hagelslag daarentegen hebben ze groot ingeslagen om mee te nemen naar huis :). Het was een zeer geslaagd weekje! 

 

Lees verder >>
Nadine Kuijl en Fee Smittenaar
Hoi allemaal, We zijn met het mediationteam uit klas 2&3 van Socrates uiteten geweest bij het restaurant Karalis, een Italiaans restaurant. Dit was heel leuk om derdeklassers beter te leren kennen en de groep wat hechter te maken. We zouden het zeker nog een keer willen doen en we kijken er naar uit om straks de nieuwe eerste klas mediators te verwelkomen in ons team.
  Lees verder >>

USA-bestuur
Wij, van het USA-bestuur, organiseren elk jaar rond de kerstperiode twee gala’s.
Het thema van de feesten is dit jaar Winter Wonderland. Hieronder vindt u alles wat u moet weten voor dit evenement:BOVENBOUW
15 december
Locatie: Dekker
Deuren open: 21.00 u
Deuren dicht: 22.00 u
Eindtijd: 01.00 u
 

Lees verder >>
Kiki van Nieuwstadt
De link hieronder is de link naar het Facebook-account voor de kerstactie. Op dit account zullen wij de komende periode foto’s plaatsen over de kerstactie. Het zou superleuk zijn als jullie ons even toevoegen als vriend! U bent dan op de hoogte van alle updates van de kerstactie en krijgt een leuk beeld van hoe de sfeer in onze school is tijdens de kerstactie. Ook krijgt u informatie over het goede doel Ubuntu Mundo! Het account is vooral gericht op ouders, maar leerlingen kunnen het natuurlijk ook volgen. Er is ook een Instagram account, dat meer gericht is op de leerlingen.
De link: https://m.facebook.com/kerstactie.gymnasiumleiden.7
  Lees verder >>
M.de Weert
Het heeft even geduurd, maar onze ziekmeldlijn is hersteld! Vanaf vandaag kunt u uw zoon of dochter weer telefonisch ziek melden via het bekende nummer: 071 – 566 54 98. Dit betekent dat ziekmeldingen via Magister niet meer mogelijk zijn. Lees verder >>

Sectie Frans
We zoeken nog een aantal acteurs en actrices uit klas 2 voor het Franse Petit Nicolas project.
Kom voor meer informatie woensdag in de grote pauze naar lokaal B04 of wend je tot mevrouw van Moorsel of mevrouw de Jong. Leuk en leerzaam, iedereen kan meedoen!
 

Zit je in klas 2 van en houd je van Frans en toneelspelen? Geef je dan op voor het Petit Nicolas theaterfestival, waarbij we een toneelstukje over Le Petit Nicolas gaan uitvoeren. Kom voor meer informatie op donderdag 23 november in de grote pauze naar lokaal B04 en/of meld je aan per mail bij Mw. van Moorsel of Mw. de Jong. Deelname staat open voor leerlingen van Athena en Socrates. De repetities vinden plaats op Athena, na schooltijd of in de pauze. Het project kost niet heel veel tijd en levert veel plezier op!

Lees verder >>
                          1-21 van de 21