Sectie Frans
Voor hun profielwerkstuk over het werk van de groostste Franse toneelschrijver Molière hebben Amal Maatoug en Stijn Zelhorst de Profielwerkstukkenprijs voor het vak Frans behaald! Na een grondige studie van twee toneelstukken L'Avare en Le Tartuffe hebben zij volgdoende informatie verzameld om geheel zelfstandig en in het Frans hun eigen toneelstuk Le Raciste te schrijven. Met medewerking van enkele leerlingen van zowel Athena als Socrates is dit toneelstuk uiteindelijk ook opgevoerd en gefilmd. Hierbij een fragment uit het juryrapport:
Dit werkstuk heeft indruk gemaakt op de jury. 
Amal en Stijn lichten toe hoe ze gekeken hebben naar de humor, het taalgebruik, de thematieken en het type intriges in de stukken van

Lees verder >>
De sectie Frans
In maart deed weer een groep leerlingen van Athena en Socrates (hoofdzakelijk uit klas 5) mee aan de Franse DELF-examens. De sectie Frans feliciteert Eloy, Anna, Stefan, Irene, Elza, Levi Ari, Emiel, Sybren, Anna, Florine en Sarah van harte met het behalen van het diploma op B2 niveau! Wil je ook opgaan voor dit schitterende diploma, informeer dan bij je docent Frans. De volgende gelegenheid om examen te doen is maart 2019.
  Lees verder >>
De Verkiezingscommissie van de GMR
De Verkiezingen voor de (G)MR hebben tot het volgende resultaat geleid. Namens de leerlingen van Athena zal Owen McErlean uit klas 5 volgend jaar zitting nemen. Op Socrates zijn 2 nieuwe leerlingen gekozen, nl. Ewoud Abspoel en Roosmarijn Swinkels, beiden uit klas 4. Ook bij de ouders van Socrates is er een nieuw gezicht, te weten Berend Jongman. Bij het personeel van Socrates ten slotte is Anjo Roos herkozen en zijn Renée Muskens en Indira Wakelkamp de nieuwe leden.Gefeliciteerd allemaal! Lees verder >>

Namens de sectie Drama
In de aanloop naar het volgend schooljaar 2018 / 2019 organiseert de sectie Drama in directe samenwerking met het Nationale Theater Den Haag opnieuw een serie theatervoorstellingen waar leerlingen die volgend schooljaar in de klassen 4, 5 en 6 zitten zich voor kunnen aanmelden. Als sectie zijn we er trots op weer een serie voorstellingen aan onze leerlingen aan te bieden die kunnen prikkelen, verwonderen en ontroeren.

Onder de naam Toneelkijkers Leiden bieden we een serie van 6 voorstellingen aan met VIP behandeling. Uw zoon/dochter komt in gesprek met acteurs, regisseurs en vormgevers en neemt een kijkje achter de schermen. De voorstellingen zijn speciaal voor onze gymnasium-leerlingen geselecteerd en zijn stuk voor stuk zeer aansprekend en uitdagend.

 

Lees verder >>
Sectie Maatschappijleer
Soms kan je po’s combineren met wedstrijden. Dit heeft de sectie maatschappijleer in module 3 gedaan. Deze module stond in het teken van de verkiezingen maar ook in het teken van het kiesstelsel. Alle 5e klas leerlingen hebben een essay geschreven over het kiesstelsel. Buiten het feit dat het een onderdeel was van het PO politiek konden leerlingen hun essay ook insturen naar een nationale wedstrijd van de Kiesraad over het kiesstelsel. De wedstrijd was door de Kiesraad georganiseerd in het kader van 100 jaar kiesstelsel.

Onder de 10 genomineerden vielen drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Laura den Hartog en Teije Onstein uit de 5e klas Socrates en Najlaâ Azdad uit de 5e klas Athena. Afgelopen vrijdag middag togen we naar de oude Tweede Kamer op het Binnenhof.

  Lees verder >>

Marja van Rijn
Op dinsdag 3 juli stappen wij over op nieuwe telefonie. Het algemene nummer zal vrij goed bereikbaar zijn. Het doorverbinden naar interne nummers kan rond het middaguur even problemen geven. Om de hinder te beperken kan een terugbelverzoek doorgegeven worden.

Lees verder >>
Rick van Leeuwen en de sectie AK 
Voor het vak aardrijkskunde zijn leerlingen uit de 5de klas deze module druk bezig geweest met het opstellen van duurzaamheidsplannen voor Leiden. Binnen alle clusters zijn groepen van ongeveer zes leerlingen aan de slag gegaan met het verduurzamen van één district in de stad. Na de eerste selectieronde mochten in totaal zes groepen (drie van Athena en drie van Socrates) meedoen aan de finale op Athena. Hier lieten de groepen hun ideeën zien aan de vakjury die door de Stichting Duurzame Stad was samengesteld.
Na een intensieve middag met een pitch en lobbyronde gingen de juryleden in beraad. Het was lang wachten maar uiteindelijk was de jury tot een top drie gekomen. De derde plaats (cluster de Boer) kreeg een pak biologische stroopwafels mee naar huis en de tweede plaats (cluster Knoth) mocht de maag vullen met Tony Chocolonely repen. Toen volgde het moment waar iedereen op had gewacht, want wie ging er vandoor met de hoofdprijs: een chocolocade workshop van Cacao voor jou en een bezoek aan één van wethouders van Leiden. Uiteindelijk ging de eer naar de groep Morslevend van Romelia Kern, Kika Frohwein, Owen McErlean, Ilse Meurs, Erke Venstra en Isis Verseef. Ondergetekende was als docent van deze groep natuurlijk ontzettend trots dat zij de jury hebben weten te overtuigen met hun duidelijke en enthousiaste verhaal over o.a. autarkische flats, watertaxi’s en een tegel-plant-inruilsysteem. Hopelijk is de wethouder binnenkort net zo enthousiast!

Duurzame groet,
  Lees verder >>
De schoolleiding
We hebben veel leerlingen alsnog kunnen feliciteren! Van de examenkandidaten die een herexamen nodig hadden is het maar liefst tien gelukt om alsnog een diploma te ontvangen. Van harte gefeliciteerd. Wij zijn trots op jullie! Hiermee is het slagingspercentage tot bijna 95% gestegen. Lees verder >>

Bert Steensma
Gisteren was de afsluitende bijeenkomst van de expositie van examenwerk van leerlingen met het vak kunst in hun pakket. Het cluster klas 5 Athena was met een indrukwekkende collectie werk vertegenwoordigd. De vakjury oordeelde dat twee van onze leerlingen een eervolle vermelding verdienden: Niamh van den Heuvel en Saskia Matsuura. Gefeliciteerd!

Uit het juryrapoport:

Niamh van den Heuvel
Never judge a book by its cover
Dit boek toont op iedere bladzijde steeds weer een kleine onthulling van de maker. Omdat de informatie gedoseerd wordt vrijgegeven, blijf je als beschouwer geboeid doorlezen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt. Dit kunstwerk ontroert de jury door zijn indringendheid en kwetsbaarheid. 

Saskia Matsuura
The city is our playground
Dit kunstwerk bestaat uit een heel knap gekozen compositie van mensfiguren (volwassenen en kinderen) en hoogbouw dat er heel gelikt uitziet. Alles klopt, en toch ook niet. De kinderen en mensen spelen onbevreesd tussen de gebouwen met plezier. Er is geen greintje angst zichtbaar. Het kunstwerk voelt licht, surrealistisch en speels. Het voelt vertrouwd aan omdat de kans groot is dat je eerder iets soortgelijks hebt gezien. Niet in het wakkere leven, want de sfeer is een hele bijzondere die alleen voorkomt in dromen daar waar de ratio niet meedoet en alleen gevoel regeert. Daar aan de andere kant van de menselijke geest waar en alles mogelijk is en je dat heel normaal vindt.
 

Lees verder >>
Ingrid Mertens
De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in hun profiel. Aan de voorrondes doen zo’n 5000 leerlingen mee. De twintig besten gaan door naar de Nederlandse finale. 

Van 7 t/m 14 juni 2018 vond de nationale eindronde plaats, ditmaal in het Cosun Innovation Center in Dinteloord.  De beste 20 deelnemers van de eerste en tweede voorronde, waaronder Mees Hendriks van locatie Socrates, werden een week lang ondergedompeld in chemie die een stuk verder gaat dan de middelbare school scheikunde. Ze kregen een week lang intensief colleges, met name in de organische chemie, en diverse praktijkopdrachten. Naast dit  Lees verder >>

USA
De nieuwe USA-besturen zijn gekozen! Dit jaar was een geweldige opkomst van 85,8%! Alle kandidaten hebben zich super ingezet!


De uitslag van Socrates:

Praeses: Tijmen Tans
Abactis: Jutte Vijverberg
 

Lees verder >>

Sectie Frans
Wie gaat er mee naar Saint-André?
Ook komend schooljaar organiseren we weer een uitwisseling met het Institut Saint-André in Brussel. Zit je in klas 3 en heb je voor volgend schooljaar Frans gekozen (in de les of op contract)? Lijkt het je leuk om twee keer een week met een groep leerlingen uit Brussel en van onze eigen school allerlei activiteiten te doen? Ben je benieuwd hoe het leven op een Belgische school (met uniform) eraan toe gaat? Ben je nieuwsgierig naar België en lijkt het je leuk om je eigen land en stad aan een Brusselse leerling te laten zien? Wil je je Frans in het echt uitproberen? Houd je van geschiedenis en toneelspelen?
 

Lees verder >>
USA-bestuur
Wij, van het USA-bestuur, organiseren als afsluiting van het jaar twee eindfeesten! Het thema van de feesten is dit jaar Jungle. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over deze evenementen:

BOVENBOUW Woensdag 4 juli
Locatie: Dekker, Warmond 
Deuren open: 21.00 u
Deuren dicht: 22.00 u (leerlingen mogen hierna wel naar buiten, maar terug naar binnen gaat dan niet meer!) Eindtijd: 01.00 u
  Lees verder >>

Matt de Weert (secretaris eindexamen)
De examenresultaten zijn bekend:
Athena: 173 leerlingen hebben het examen afgerond.
Socrates: 135 leerlingen hebben het examen afgerond.
Van de in totaal 308 eindexamenkandidaten die het examen hebben afgerond, zijn er 284 direct geslaagd voor het gymnasiumdiploma. Een slagingspercentage van 92 %. Een resultaat waar we terecht trots op kunnen zijn. Vijf leerlingen hebben het examen nog niet afgerond en doen een zogenaamd voortgezet examen. Zestien leerlingen zijn nog niet geslaagd en maken nog een kans. Zij doen volgende week een herexamen. Helaas hebben acht leerlingen het niet gehaald.

Alle geslaagden van harte gefeliciteerd. Alle medewerkers gefeliciteerd met wederom een hoog slagingspercentage. Iedereen dank voor de grote inzet en steun tijdens het eindexamen. De herkansers wensen we veel succes en sterkte met de allerlaatste loodjes van het CE 2018. Op 29 juni is de uitslag van het CE tweede tijdvak.

Lees verder >>
Namens de verkiezingscommissie van de GMR
De kandidaten voor de nieuwe (G)MR zijn bekend. Voor de leerlingen betekent dit dat er op zowel Athena als Socrates verkiezingen worden gehouden, voor respectievelijk 2 en 1 plek(ken). Voor het personeel kan er alleen op Socrates gekozen worden, aangezien er op Athena 1 kandidaat was voor 1 plaats. Bij de ouders is de kandidaat voor Athena automatisch herkozen, terwijl er op Socrates helaas nog een vacature is. De verkiezingen vinden plaats van 25 juni tot 1 juli via It’s Learning.
De kandidaten bij de leerlingen van Athena zijn: Yaël Butter, Fleur Knuttel, Mette Weisfelt (allen klas 4), Owen McErlean en Jonathan Thijs (allebei uit klas 5). Voor Socrates hebben zich aangemeld: Jelmer Sein (klas 3), Ewoud Abspoel, Pepijn van der Saag en Roosmarijn Swinkels (allen klas 4).
Namens het personeel van Athena is Ingrid Mertens automatisch herkozen. Op Socrates zijn er 3 plekken en hebben zich gekandideerd: Matthijs Bouwmans, Renée Muskens, Anjo Roos en Indira Wakelkamp.
Bij de ouders van Athena is Peter Hulsen automatisch herkozen. 
  Lees verder >>

Elise Tans 
Omdat de avondvoorstellingen reeds zijn uitverkocht is er een extra voorstelling op donderdag 7 juni om 16.00 in het Imperium Theater Leiden! “De laatste toost van de familie Werenaar”. Klas 5 Socrates, regie: Natalie Heevel, tekst: geïnspireerd op ‘Festen’ van Vinterberg. De familie Werenaar is een uitzonderlijke, welgestelde familie die elkaar treft bij een feestelijke reünie in het ouderlijk huis van opa Anten en oma Ineke. Het belooft een weekend te worden vol heerlijk eten, goede wijn, prachtige cadeaus, samenzang en dansplezier. Frank vormt samen met zijn vrouw Saskia en geslaagde dochters Regina en Isabella het stralende middelpunt van de organisatie ...

Lees verder >>
Sectie Duits
Alle kandidaten, die voor het Goethe-certificaat B2 examen hebben gedaan,  zijn geslaagd. Twee leerlingen, Maaike van Agtmaal en Sterre Mulder, hebben het certificaat op C1 niveau behaald.
Tijdens de mondelingen examens hebben onze Goethe-leerlingen veel complimenten gekregen van de examinatoren van het Goethe-instituut over hun spreekvaardigheid Duits.
Wij, jullie docenten, zijn trots op jullie prestatie.
Wij wensen jullie succes in jullie verdere studie! Lees verder >>
Marjoleine de Jonge (secretaris)
Terwijl het aantal kandidaten voor de leerlingen en het personeel gestaag toeneemt, blijven de ouders helaas sterk achter. Voelt u zich betrokken bij de school en heeft u ideeën over hoe het nog beter kan, meld u zich dan aan, liefst vergezeld van een korte profielschets. Vermeld daarbij ook de naam van uw kind en zijn of haar locatie (Athena of Socrates).
Kandidaten voor alle geledingen van de GMR kunnen zich nog opgeven t/m maandag 4 juni 16 uur, via verkiezingenmr2018@gymnasiumleiden.nl . Lees verder >>

Jan Smulders (3G)
Op vrijdag 18 mei reisde de bijna voltallige debatclub locatie Athena af naar het Leids gemeentehuis om daar mee te doen aan het Leidsch Debat Festival, een debatcompetitie waar elke school uit Leiden een team naar toe mag sturen. Deze editie van het toernooi was extra spannend omdat er ook een debatteam van Socrates aan deelnam. 
Bij zo’n debattoernooi volgens de methode ‘Lagerhuis’ discussieer je over belangrijke dingen in de landelijke, maar ook de Leidse politiek. Een paar voorbeelden: Moet roken in het openbaar verboden worden? Mag Facebook jouw informatie gebruiken? Verwerven we wel genoeg kennis op school? Omdat de stellingen (op één 

Lees verder >>
                          1-19 van de 19