Cato Verwiel (USA film)
Aanstaande vrijdag, 14 september, is de eerste filmavond op Athena. We draaien dan de film 'Willow'. Inloop: 19.00 uur. Start film: 19.30 uur. Einde (ongeveer): 22.00 uur. De kaartjes zijn gratis. We hopen jullie allemaal te zien! 

Lees verder >>

Philippine Frohwein
Vorige week waren we nog in Hamburg. We zouden heel graag teruggaan in plaats van de stress in de schoolbanken hier. We hebben van afgelopen donderdag tot en met zondag een uitwisseling gehad met de school Johanneum Gymnasium. We zaten daar in ontzettend lieve gezinnen van onze uitwisselingspartners, die vaak in grote huizen wonen. Ze zorgen echt dat je niks tekort komt, lekker eten, leuke activiteiten ook buiten de groep. We hebben een rondvaart door de haven gedaan en de stad verkend. Veel mooie uitzichten over de stad gehad, en een impressie van de school gekregen (de leraren hier zijn echt niet zo erg als het lijkt). We hebben een hartstikke leuke tijd gehad en we raden het iedereen aan om mee te doen aan deze uitwisseling! Zo’n kans om Hamburg op deze manier te zien, krijg je maar een keer.
 

Lees verder >>
Diana Stuurman
In het kader van ons 36e lustrum organiseren we voor de basisscholen, waarvandaan de laatste vijf jaar leerlingen naar onze school zijn gekomen, op 31 oktober een kijkje achter de schermen.We hebben geprobeerd al deze basisscholen een uitnodiging te sturen. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen en wel graag deelnemen dan kunt u tot 26 september een mail sturen aan lustrumbasisschool2018@gymnasiumleiden.nl
  Lees verder >>

Caroline van der Voort en Claudia Callies
Have you always wanted to know more about the universe? About stars and planets, and how we discovered that the universe is expanding? Are you interested in exoplanets? Would you like to be able to discover one? If your answer to any one of these questions is yes, the Science in Space project (SiS) is just the thing you are looking for. 
SiS is an exchange programme with the Kippenberg Gymnasium in Bremen, Germany. Join us and you will meet pupils from another country. You will host each other, that means you live together for some days and discover the cities Leiden and Bremen ...

Lees verder >>

J. Tinnevelt en I. Konradt
Voor sommige leerlingen is het fijn om wat hulp te krijgen bij het maken van het huiswerk, bij het voorbereiden van een proefwerk, of om wat extra te oefenen. Wij zoeken bovenbouwleerlingen die voor een vergoeding een uurtje per week extra hulp willen geven bij het leren van woordjes of bij het oefenen met sommen. De begeleiding is na schooltijd. De hulp kan op school of bij jou thuis gegeven worden. De leerlingen maken zelf hun afspraken. De verdiensten zijn € 5,00, na elk uur contant af te rekenen.
Ben je geïnteresseerd, kijk dan op deze pagina hoe je je kunt aanmelden. 

Lees verder >>

Sectie Frans
Voor hun profielwerkstuk over het werk van de groostste Franse toneelschrijver Molière hebben Amal Maatoug en Stijn Zelhorst de Profielwerkstukkenprijs voor het vak Frans behaald! Na een grondige studie van twee toneelstukken L'Avare en Le Tartuffe hebben zij volgdoende informatie verzameld om geheel zelfstandig en in het Frans hun eigen toneelstuk Le Raciste te schrijven. Met medewerking van enkele leerlingen van zowel Athena als Socrates is dit toneelstuk uiteindelijk ook opgevoerd en gefilmd. Hierbij een fragment uit het juryrapport:
Dit werkstuk heeft indruk gemaakt op de jury. 
Amal en Stijn lichten toe hoe ze gekeken hebben naar de humor, het taalgebruik, de thematieken en het type intriges in de stukken van

Lees verder >>
De sectie Frans
In maart deed weer een groep leerlingen van Athena en Socrates (hoofdzakelijk uit klas 5) mee aan de Franse DELF-examens. De sectie Frans feliciteert Eloy, Anna, Stefan, Irene, Elza, Levi Ari, Emiel, Sybren, Anna, Florine en Sarah van harte met het behalen van het diploma op B2 niveau! Wil je ook opgaan voor dit schitterende diploma, informeer dan bij je docent Frans. De volgende gelegenheid om examen te doen is maart 2019.
  Lees verder >>
De Verkiezingscommissie van de GMR
De Verkiezingen voor de (G)MR hebben tot het volgende resultaat geleid. Namens de leerlingen van Athena zal Owen McErlean uit klas 5 volgend jaar zitting nemen. Op Socrates zijn 2 nieuwe leerlingen gekozen, nl. Ewoud Abspoel en Roosmarijn Swinkels, beiden uit klas 4. Ook bij de ouders van Socrates is er een nieuw gezicht, te weten Berend Jongman. Bij het personeel van Socrates ten slotte is Anjo Roos herkozen en zijn Renée Muskens en Indira Wakelkamp de nieuwe leden.Gefeliciteerd allemaal! Lees verder >>

Namens de sectie Drama
In de aanloop naar het volgend schooljaar 2018 / 2019 organiseert de sectie Drama in directe samenwerking met het Nationale Theater Den Haag opnieuw een serie theatervoorstellingen waar leerlingen die volgend schooljaar in de klassen 4, 5 en 6 zitten zich voor kunnen aanmelden. Als sectie zijn we er trots op weer een serie voorstellingen aan onze leerlingen aan te bieden die kunnen prikkelen, verwonderen en ontroeren.

Onder de naam Toneelkijkers Leiden bieden we een serie van 6 voorstellingen aan met VIP behandeling. Uw zoon/dochter komt in gesprek met acteurs, regisseurs en vormgevers en neemt een kijkje achter de schermen. De voorstellingen zijn speciaal voor onze gymnasium-leerlingen geselecteerd en zijn stuk voor stuk zeer aansprekend en uitdagend.

 

Lees verder >>
Sectie Maatschappijleer
Soms kan je po’s combineren met wedstrijden. Dit heeft de sectie maatschappijleer in module 3 gedaan. Deze module stond in het teken van de verkiezingen maar ook in het teken van het kiesstelsel. Alle 5e klas leerlingen hebben een essay geschreven over het kiesstelsel. Buiten het feit dat het een onderdeel was van het PO politiek konden leerlingen hun essay ook insturen naar een nationale wedstrijd van de Kiesraad over het kiesstelsel. De wedstrijd was door de Kiesraad georganiseerd in het kader van 100 jaar kiesstelsel.

Onder de 10 genomineerden vielen drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Laura den Hartog en Teije Onstein uit de 5e klas Socrates en Najlaâ Azdad uit de 5e klas Athena. Afgelopen vrijdag middag togen we naar de oude Tweede Kamer op het Binnenhof.

  Lees verder >>

Marja van Rijn
Op dinsdag 3 juli stappen wij over op nieuwe telefonie. Het algemene nummer zal vrij goed bereikbaar zijn. Het doorverbinden naar interne nummers kan rond het middaguur even problemen geven. Om de hinder te beperken kan een terugbelverzoek doorgegeven worden.

Lees verder >>
Rick van Leeuwen en de sectie AK 
Voor het vak aardrijkskunde zijn leerlingen uit de 5de klas deze module druk bezig geweest met het opstellen van duurzaamheidsplannen voor Leiden. Binnen alle clusters zijn groepen van ongeveer zes leerlingen aan de slag gegaan met het verduurzamen van één district in de stad. Na de eerste selectieronde mochten in totaal zes groepen (drie van Athena en drie van Socrates) meedoen aan de finale op Athena. Hier lieten de groepen hun ideeën zien aan de vakjury die door de Stichting Duurzame Stad was samengesteld.
Na een intensieve middag met een pitch en lobbyronde gingen de juryleden in beraad. Het was lang wachten maar uiteindelijk was de jury tot een top drie gekomen. De derde plaats (cluster de Boer) kreeg een pak biologische stroopwafels mee naar huis en de tweede plaats (cluster Knoth) mocht de maag vullen met Tony Chocolonely repen. Toen volgde het moment waar iedereen op had gewacht, want wie ging er vandoor met de hoofdprijs: een chocolocade workshop van Cacao voor jou en een bezoek aan één van wethouders van Leiden. Uiteindelijk ging de eer naar de groep Morslevend van Romelia Kern, Kika Frohwein, Owen McErlean, Ilse Meurs, Erke Venstra en Isis Verseef. Ondergetekende was als docent van deze groep natuurlijk ontzettend trots dat zij de jury hebben weten te overtuigen met hun duidelijke en enthousiaste verhaal over o.a. autarkische flats, watertaxi’s en een tegel-plant-inruilsysteem. Hopelijk is de wethouder binnenkort net zo enthousiast!

Duurzame groet,
  Lees verder >>
De schoolleiding
We hebben veel leerlingen alsnog kunnen feliciteren! Van de examenkandidaten die een herexamen nodig hadden is het maar liefst tien gelukt om alsnog een diploma te ontvangen. Van harte gefeliciteerd. Wij zijn trots op jullie! Hiermee is het slagingspercentage tot bijna 95% gestegen. Lees verder >>

Bert Steensma
Gisteren was de afsluitende bijeenkomst van de expositie van examenwerk van leerlingen met het vak kunst in hun pakket. Het cluster klas 5 Athena was met een indrukwekkende collectie werk vertegenwoordigd. De vakjury oordeelde dat twee van onze leerlingen een eervolle vermelding verdienden: Niamh van den Heuvel en Saskia Matsuura. Gefeliciteerd!

Uit het juryrapoport:

Niamh van den Heuvel
Never judge a book by its cover
Dit boek toont op iedere bladzijde steeds weer een kleine onthulling van de maker. Omdat de informatie gedoseerd wordt vrijgegeven, blijf je als beschouwer geboeid doorlezen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt. Dit kunstwerk ontroert de jury door zijn indringendheid en kwetsbaarheid. 

Saskia Matsuura
The city is our playground
Dit kunstwerk bestaat uit een heel knap gekozen compositie van mensfiguren (volwassenen en kinderen) en hoogbouw dat er heel gelikt uitziet. Alles klopt, en toch ook niet. De kinderen en mensen spelen onbevreesd tussen de gebouwen met plezier. Er is geen greintje angst zichtbaar. Het kunstwerk voelt licht, surrealistisch en speels. Het voelt vertrouwd aan omdat de kans groot is dat je eerder iets soortgelijks hebt gezien. Niet in het wakkere leven, want de sfeer is een hele bijzondere die alleen voorkomt in dromen daar waar de ratio niet meedoet en alleen gevoel regeert. Daar aan de andere kant van de menselijke geest waar en alles mogelijk is en je dat heel normaal vindt.
 

Lees verder >>
Ingrid Mertens
De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in hun profiel. Aan de voorrondes doen zo’n 5000 leerlingen mee. De twintig besten gaan door naar de Nederlandse finale. 

Van 7 t/m 14 juni 2018 vond de nationale eindronde plaats, ditmaal in het Cosun Innovation Center in Dinteloord.  De beste 20 deelnemers van de eerste en tweede voorronde, waaronder Mees Hendriks van locatie Socrates, werden een week lang ondergedompeld in chemie die een stuk verder gaat dan de middelbare school scheikunde. Ze kregen een week lang intensief colleges, met name in de organische chemie, en diverse praktijkopdrachten. Naast dit  Lees verder >>

USA
De nieuwe USA-besturen zijn gekozen! Dit jaar was een geweldige opkomst van 85,8%! Alle kandidaten hebben zich super ingezet!


De uitslag van Socrates:

Praeses: Tijmen Tans
Abactis: Jutte Vijverberg
 

Lees verder >>

Sectie Frans
Wie gaat er mee naar Saint-André?
Ook komend schooljaar organiseren we weer een uitwisseling met het Institut Saint-André in Brussel. Zit je in klas 3 en heb je voor volgend schooljaar Frans gekozen (in de les of op contract)? Lijkt het je leuk om twee keer een week met een groep leerlingen uit Brussel en van onze eigen school allerlei activiteiten te doen? Ben je benieuwd hoe het leven op een Belgische school (met uniform) eraan toe gaat? Ben je nieuwsgierig naar België en lijkt het je leuk om je eigen land en stad aan een Brusselse leerling te laten zien? Wil je je Frans in het echt uitproberen? Houd je van geschiedenis en toneelspelen?
 

Lees verder >>
USA-bestuur
Wij, van het USA-bestuur, organiseren als afsluiting van het jaar twee eindfeesten! Het thema van de feesten is dit jaar Jungle. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over deze evenementen:

BOVENBOUW Woensdag 4 juli
Locatie: Dekker, Warmond 
Deuren open: 21.00 u
Deuren dicht: 22.00 u (leerlingen mogen hierna wel naar buiten, maar terug naar binnen gaat dan niet meer!) Eindtijd: 01.00 u
  Lees verder >>
                          1-18 van de 18