Coördinatoren klas 3
Voor de ouders is er elk schooljaar ten minste één ouderavond. Het doel van deze avond is dat de ouders met de mentor en met elkaar kennis maken, dat er informatie wordt gegeven over de klas als groep en over activiteiten binnen de school of in klassenverband. Per leerjaar zijn er bovendien plenaire ouderavonden die een informatief karakter hebben, zoals de voorlichtingsavonden over de Tweede Fase, profielkeuze, het winterkamp, de Romereis en het examenjaar.
Als er presentaties worden gegeven hebben wij op de ouderpagina van de schoolsite een plek waar die komen te staan. Lees verder >>

Raisa Mulder, Secretary LEMUN 2017

Beste docent, ouder, grootouder of andere geïnteresseerde,

Dit jaar zal er weer een LEMUN-conferentie plaatsvinden op het Stedelijk Gymnasium Leiden te Athena. Dit is een jaarlijks georganiseerd event voor en door leerlingen van het Gymnasium en daar buiten. Het is de afkorting voor 'Leiden Model United Nations' en het houdt in dat er een simulatie van de Verenigde Naties wordt gemaakt. Hierbij vertegenwoordigen scholieren als 'delegate' elk een land en wordt er gedebatteerd over wereldproblemen. Dit alles gebeurt aan de hand van resoluties en via de richtlijnen van de Verenigde Naties. Dit jaar zal LEMUN plaatsvinden van 17 -19 november. 

Dit alles is mogelijk door een bestuur van leerlingen, de STAFF, die jaarlijks wordt samengesteld. Zij zijn hard nodig vanwege het grote organisatorische aspect dat achter LEMUN zit. Zo verwelkomen wij rond de 450 mensen op onze school van binnen- en buitenland. Dit jaar zullen scholen uit landen als Libanon, Griekenland, Nepal en Tunesië aanwezig zijn. Wij stimuleren hiermee de ontwikkeling van retorische en diplomatieke vaardigheden voor iedereen.

LEMUN zorgt elk jaar drie dagen lang voor een bijzondere sfeer en een unieke ervaring voor alle aanwezigen. Het is dan ook om die reden dat er op zaterdag en zondag een LEMUN tour wordt georganiseerd voor ouders, grootouders en andere geïnteresseerde die een familielid hebben die mee doet als delegate of STAFF lid aan LEMUN. Mocht U interesse hebben in een informatieve rondleiding tijdens LEMUN kunt u de informatie om u aan te melden vinden in bijgevoegde link.

Lees verder >>

Mario Verkooijen
Vorig schooljaar hebben leerlingen van cluster 5 Kunst Beeldende Vorming van Socrates beeldend werk gemaakt bij madrigalen en motetten van Monteverdi en Gesualdo. Het resultaat hiervan is te zien bij de uitvoering van 16 september in Diligentia Den Haag en 23 september in de Aalmarktzaal (Stadsgehoorzaal ) Leiden. Aanvang 20.15. Het werk van de leerlingen is gedeeltelijk verwerkt in en op het toneel en tentoongesteld in de Aalmarktzaal. De madrigalen en motetten worden gezongen door leden van het ensemble Key2singing. Voor nadere informatie zie de bijgevoegde flyer. Komt allen luisteren en kijken!

Lees verder >>

Saskia Hakkaart 
Voor leerlingen van klas 4, 5 en 6:
Zoals ieder jaar organiseert de sectie Drama een pakket theaterbezoeken waar je je voor kunt aanmelden.  In samenwerking met het Nationale Theater in Den Haag bezoeken we een serie van 7 voorstellingen. Je krijgt dan een exclusieve VIP behandeling, je praat met acteurs, regisseurs en vormgevers en je neemt een kijkje achter de schermen. De voorstellingen voor komend schooljaar zijn;
dinsdag 12 september                Race/Nationale Theater 
dinsdag 24 oktober                     Casino Nonstop/Theater Utrecht 
woensdag 15 november             Alleen/Theatergroep Stan 
vrijdag 15 december                   Kinderen van Judas/toneelgroep Oostpool   
woensdag 24 januari                  Bromance/toneelgroep Oostpool    
vrijdag 23 februari                       Innenschau/Jakob Ahlbom 

Mocht je deel willen nemen dan gaan we ervan uit dat je bij alle voorstellingen aanwezig kunt zijn. De voorstellingen worden betaald met de cultuurpas. Reiskosten naar Den Haag zijn op eigen rekening. 
Mocht je deel willen nemen stuur dan een persoonlijk mailtje naar mevr.Hakkaart. Er zijn maar 20 plaatsen. Plaatsing is op volgorde van aanmelding.

Lees verder >>

Webredactie
Er komen al weer veel aanvragen voor huiswerkhulp binnen. Heel goed natuurlijk, maar dat betekent dat we ouderejaars leerlingen nodig hebben, die huiswerkhulp willen geven.

Wil je huiswerkhulp geven?
Download dan het formulier op deze pagina en haal een handtekening van je docent. Mail het daarna naar mevrouw Konradt (Socrates) of mevrouw Tinnevelt (Athena).

Wil je huiswerkhulp krijgen?
Hier vind je het formulier, vul het in en mail ons dan: voor Socrates naar mevr. I. Konradt, voor Athena naar mevr. J. Tinnevelt. We kijken dan of zich iemand heeft aangemeld, die jouw vak geeft en we maken een match. Qui docet discit!

 

Lees verder >>

Otto Gradstein, coördinator Plusklassen Athena
Afgelopen jaar hebben er op het SGL Athena weer verschillende plusklassen plaatsgevonden. De leerlingen van de onderbouw konden extra uitdaging vinden in verschillende onderwerpen waar ze zich een uur in de week konden verdiepen: Wiskunde, Scheikunde, Sterrenkunde, Waarnemen, Museologie, Actief Latijn, Nederlands/Literatuurgeschiedenis, Debatteren, Creatief Schrijven, en Mozaïeken. In dit boekje vind u verslagen, eindproducten en foto’s van de meeste van deze plusklassen. Ik wens u net zoveel plezier met lezen als dat de docenten en leerlingen hebben gehad tijdens plusklassen.

Lees verder >>

Anjo Roos
Afgelopen woensdag was er een feestelijke bijeenkomst op het stadhuis waar de projecten die dit jaar een subsidie toegekend hebben gekregen van het Leids Onderwijsinnovatie Fonds de kans kregen zich te presenteren. Eén van die projecten is een samenwerking tussen het Bona en het SGL. Leerlingen van beide scholen gaan een TEDxYouth organiseren. Een team dat is samengesteld uit leerlingen van beide scholen is al van start gegaan en het eerste project was het gezamenlijk schrijven van een pitch en het gezamenlijk coachen van de leerlingen die de pitch gingen houden. De organiserende docenten vonden het erg

Lees verder >>

Marjam Said
Tijdens het project “Adopteer een Verzorgingshuis” in alle derde klassen bezochten wij op Socrates de zorginstelling Hofwijck. Ons project hield in dat alle derdeklassers een speciale instelling voor ouderen zouden bezoeken. Bij dit project stond het contact tussen jongeren en (dementerende) ouderen centraal.
Hofwijck is een speciale instelling voor dementerende ouderen. Het ligt in een rustige, groene omgeving in Oegstgeest, met uitzicht op de tuin en de Hofvijver. Op dinsdagmiddag vertrok de helft van onze klas naar Hofwijck. Na een kort fietstochtje, werden we door een medewerkster vriendelijk ontvangen. De

Lees verder >>

Matt de Weert, secretaris eindexamen
We hebben veel leerlingen alsnog kunnen feliciteren! 290 Leerlingen hebben hun examen voltooid. Helaas hebben 9 leerlingen hebben het ondanks een herexamen niet gehaald. Hiermee is het slagingspercentage 97%.
We verheugen ons zeer op de diploma-uitreiking op allebei de vestigingen. 's Avonds verwelkomen wij iedereen graag in de Pieterskerk.

 

Lees verder >>

Sectie beeldende vorming
Frédérique Boon (17) van het Stedelijk Gymnasium Leiden heeft met een ruime meerderheid aan stemmen zondag 25 juni ook de Young St-Ars publieksprijs in de wacht weten te slepen. Bij de opening van de tentoonstelling had ze al de juryprijs in de categorie 'tweedimensionaal' gewonnen. De vakjury bestaande uit Tim Juffermans (beeldend kunstenaar), Theo de Wit (journalist Leidsch Dagblad) en Milou van Lieshout (Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam) hadden het Milfmeisje van Frédérique bij de opening van de tentoonstelling ... 
 

Lees verder >>

Marit Wit
Een paar weken geleden is er weer een spannende verkiezing geweest voor de leerlingvereniging USA. Er werd natuurlijk zoals ieder jaar weer enthousiast campagne gevoerd. De uitslagen zijn 2 Juni bekend gemaakt. Het USA zal volgend jaar feesten, toernooien, toneel- en muziekavonden organiseren. Het nieuwe USA-bestuur heeft er zin in en zal er voor iedereen proberen er een leuk jaar van te maken! Hier vind je de namen van de nieuwe bestuursleden van het USA socrates.

Lees verder >>

Sectie Beeldende Vorming
Met het schilderij ‘Het MILF-meisje’ heeft Frédérique Boon uit 5M de 1e prijs 2D-werk gewonnen bij de expositie van YOUNG St-ARS bij ARS AEMULA. Haar werk werd door de vakjury o.a. geprezen om de eigenzinnigheid, humor, technische perfectie en de knipoog naar de grote schilderkunst. We kunnen met recht trots zijn op Frédérique, haar talent wordt gezien en beloond! Te midden van de 180 ingezonden werken van eindexamenleerlingen van zeven andere Leidse middelbare scholen springt haar werk in de categorie 2D er overtuigend boven uit. De expositie is de komende twee weken op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 te zien bij ARS AEMULA, Pieterskerkgracht 9.

Lees verder >>
                          1-12 van de 12