Winterkamp

Het winterkamp in Drenthe is een unieke gebeurtenis waarbij de leerlingen uit klas 3 onder de weersomstandigheden van februari in twee dagen een afstand afleggen van ongeveer 55 kilometer. Onderweg staan er enkele hindernissen op het programma - een kompasopdracht, de tokkelbaan, de buikschuif en een kano-oversteek - en wordt er onder sobere omstandigheden gegeten en geslapen. Dit alles gebeurt in groepjes van vijf à zeven leerlingen.

De bedoeling van het kamp is de leerlingen te laten ervaren wat het betekent onder niet alledaagse, omstandigheden, met de middelen die je op dat moment ter beschikking staan, als groep te moeten samenwerken. Het samenwerken en het optreden als één groep is dan ook een van de belangrijkste doelen van het kamp. Het winterkamp is bovendien een poging om wat verantwoord avontuur binnen de school te brengen.
De begeleiding bestaat (van twee klassen per kamp) uit circa vier docenten en acht ouders. Een van de ouders is tevens arts.

De avond voor het vertrek wordt per comfortabele bus afgereisd naar een kampeerboerderij in de buurt van Dwingeloo. Na een nachtrust op nog gewone bedden start de eerste groep de volgende ochtend om 7.00 uur. Met behulp van kaart en kompas wordt telkens van post naar post gelopen. Elke post wordt bemand door een tweetal begeleiders. De deelnemers wandelen de twee dagen vrijwel voortdurend door het bos en over de hei. `s Avonds wordt er op een beschutte plek in het bos bij een geweldig kampvuur de warme avondmaaltijd genuttigd. Slapen doen we in tentjes. De tocht eindigt de tweede dag onder de warme douches van de Johannes Postkazerne. Na een broodmaaltijd met soep brengt de bus ons weer naar Leiden terug.
Ter voorbereiding krijgen de leerlingen een trainingsschema van acht weken. Geoefend wordt er ook in kaart- en kompasgebruik en wordt er geleerd hoe de tent moet worden opgezet.

Lees verder >> Winterkamp in vogelvlucht.

Contactpersoon winterkamp is mevrouw T. Schneider.